Högtryck hos Vitvarutjänst

– I takt med att tiderna blivit sämre har vi fått mer och mer att göra, det tog fart i höstas. Nu vill fler reparera sina vitvaror i stället för att kasta bort och köpa nytt som man gjorde tidigare.

Det konstaterar Mattias Jansson som äger och driver Vitvarutjänst på Mejerigatan i Krylbo.

Företaget reparerar och säljer diskmaskiner, tvättmaskiner, spisar och ugnar. Man säljer också helt nya vitvaror. Vitvarutjänst startades i Karlbo 2018, men de nuvarande lokalerna är mer ändamålsenliga. I de 300 kvadratmeterna med fönster ut mot gatan ryms lager, verkstad, tvättrum och personalutrymmen. Man har också utrymme för att testköra reparerade maskiner inför leverans.

– När vi började hade vi en kampanj där vi hämtade trasiga maskiner gratis hemma hos folk som ville bli av med dem. På det sättet blev vi kända i trakten. Nu är det ingen som vill ha det gjort. Nu vill alla veta om det går att laga maskinen och vad det i så fall kostar, berättar Mattias Jansson.

Reparerar

Mattias Jansson och serviceteknikern Niklas Gustafsson gör många jobb på uppdrag av Krylbohus, som har ambitionen att återanvända det som går – av miljöskäl och kostnadsskäl. I många fall behöver Mattias och Niklas bara lyssna på exempelvis en krånglande tvättmaskin för att få en god uppfattning om vad som är fel.

– Jo, man lär sig med tiden. Det smidigaste för oss, och kunden, är att vi kan laga maskinen direkt på plats. Men det går inte alltid och då får vi ta med den hit. Vår utmaning nu är att organisera jobbet och lagret så att vi kan jobba smidigt med allt som kommer in, säger Mattias Jansson.

Reservdelar

Från maskiner som trots allt måste skrotas plockas och sorteras fräscha delar till kommande reparationer. På väggar och hyllor finns remmar, motorer, pumpar, värmeelement och mycket annat sorterat.

– Allt passar inte alla maskiner, men det lär man sig snabbt. Eftersom det inte ens går att köpa reservdelar till allt måste vi ha ett lager av många olika delar, berättar Niklas Gustafsson.

Vitvarutjänst. Krylbohus.

Vitvarutjänst säljer nya och begagnade vitvaror. Niklas Gustafsson rullar ut en ny diskmaskin från lagret.

Vitvaror. Krylbohus. Avesta. Krylbo.

Går motorn att rädda? Är pumpen värd att sätta in en annan tvättmaskin? Vitvarutjänst förlänger livet på vitvaror för bland annat Krylbohus och privatkunder.

Vitvarutjänst. Avesta. Kylbo. Karlbo. Krylbohus.

Niklas Gustafsson och Mattias Jansson i sin välsorterade verkstad.

Anna bygger naglar och företag

 

Estetik Studio Sweden är det senaste företaget att öppna i Krylbohus hälso- och friskvårdscenter på Västerbovägen 10B.

– Fler och fler kunder kommer till mig. Ventilationen och belysningen är jättebra – det är viktigt i min bransch. De här lokalerna passar mig perfekt, säger Anna Alsuliman som driver nagelstudion.

Anna öppnade sin studio efter länge ha hjälpt sina kompisar med deras naglar och slutligen hörsammat deras uppmaningar om att starta eget. De nya lokalerna delar väntrum och kundlounge med bland annat en frisör (Salong City) och ett fotvårdsföretag (Karins fotvård). Hon har i dag ett rum med trinettkök, tvättmöjligheter, steriliseringsutrustning och plats för all utrustning hon behöver.

– Det är jättetrevligt med de andra verksamheterna här. De har haft företag länge och ger mig tips om hur jag kan tänka som företagare. Deras kunder kan också upptäcka mig. Det är bra att driva företag här och jag har fått jättebra service av Krylbohus, konstaterar Anna och sätter in sin utrustning i autoklaven som steriliserar filar, slipmunstycken, saxar och allt annat som behövs för att ta hand om nästa kund.

 

Satsar på företaget

I dag vikarierar Anna också som undersköterska. Men i takt med att fler hittar till hennes nagelstudio hoppas hon kunna försörja sig på den verksamheten.

Kunderna kommer från Krylbo och Avesta med omnejd. Behandlingen tar cirka två timmar. Anna och kunden resonerar sig fram till vilken färg och form som passar bäst. Klassisk fransk manikyr är det vanligaste valet. Men den som vill kan till och med få Swarowski-strass på naglarna, Anna har gått en extra utbildning för att få behörighet att göra det. Den allra första nagelutbildningen gick hon i Ukraina redan 2011.

 

Alla former och färger

– Jag bygger upp naglarna med gelé, utan ”tipp”. Det roligaste är att måla avancerade designer. Jag tittar väldigt mycket på nätet för att se nya trender och mönster, och det gör många kunder också. Det finns så mycket att inspireras av, konstaterar Anna.

Både Anna och kunderna fotograferar de nygjorda naglarna efter behandlingen, som håller i cirka fyra till sex veckor. Noggrannhet, bra material och UV-härdning är förklaringen.

– Nöjda kunder som visar upp sina bilder på sina naglar är den bästa reklamen. Jag är så glad för alla som rekommenderar mig, avslutar Anna Alsuliman.

Anna Alsuliman är diplomerad nagelterapeut. Krylbohus.

Anna Alsuliman är diplomerad nagelterapeut. Hon kan i princip förgylla naglar på vilket sätt som helst.

Nagelterapeut. Företag. Krylbohus. Krylbo Avesta.

Lokalen har godkänd ventilation från början, men Anna har investerat i en extra fläkt på arbetsbordet. Hon är mycket noga med att rengöra nagelbanden.

Fina naglar. Göra naglarna. Företag Krylbo Avesta. Krylbohus.

Naturlig eller spetsig form på nageln? Enfärgat, mönstrat eller strass? Kunden väljer fritt, i samråd med Anna.

Stora satsningar 2024

Huset på Ponsbachs väg 13 får helt nytt liv. Förnyelsen är Krylbohus största enskilda projekt under 2024.

– Av praktiska skäl behöver de boende flytta till andra bostäder under totalrenoveringen. Vi tackar för deras tålamod och förståelse, säger Förvaltningschef Henrik Brossmann.

Att återställa det klassiska hyreshuset till nyskick är det enskilt största projekt Krylbohus har budgeterat för sedan man investerade i de anrika fastigheterna i Krylbo och Karlbo 2018.

När allt är klart kommer huset även att ha fler lägenheter eftersom lokaler i markplan omvandlas till bostäder.

– Vi byter alla fönster, totalrenoverar fasaden, sätter in nya entréer, drar nya avlopp och installerar nya vatttenledningar, med mera. Lägenheterna, balkongerna, källarna – huset blir i nyskick, intygar Henrik Brossmann.

Arbetena på huset börjar i vår. Planen är att hyresgäster åter fyller huset under sommaren 2025. Huvudentreprenör är ett lokalt företag som gör många jobb åt Krylbohus: Pacora Bygg AB.

Lägenheter i fokus

Krylbohus fokus i övrigt under 2024 ligger på att rusta upp enskilda lägenheter och ytterligare förbättra utemiljön. De stora satsningarna på nya tak, fönsterbyten, värme/ventilation, vattenavrinning och liknande är gjorda.

– Med ett bestånd på över 700 lägenheter kommer det alltid att finnas saker att göra, exempelvis vad gäller energibesparing. Men nu är vi glada och stolta över att ha jobbat oss fram till en fas där vi kan ägna mer och mer tid åt förädling och förvaltning av våra hyresgästers inre och yttre miljö, avslutar Henrik Brossmann.

Ponsbach 13. Krylbohus. Bo bra i Avesta Krylbo.

Fasaden på Ponsbachs väg 13 renoveras till nyskick under det år arbetet pågår.

Posbachs väg. Krylbohus. Bra boende.

Alla fönster i huset kommer att bytas ut till nya, energisnåla alternativ.

Ny sophantering led i miljösatsning

Krylbohus uppdaterar sophanteringen. För att förbättra den yttre miljön, trivseln och möta kommande lagkrav på uppdelning av hushållsavfall.

– Nya sopskåp kommer att ställas på plats vid varje fastighet, av den typ som redan finns på baksidan av Ponsbach 10, säger förvaltningschef Henrik Brossmann.

Första januari 2027 ska alla fastigheter ha åtta olika sopkärl för olika typer av hushållsavfall. De boende ska sortera och kasta rätt avfall i rätt skåp. Med en mer omfattande sortering än i dag. I dag kastas brännbart för sig och komposterbart, i bruna papperspåsar, för sig.

– De bruna kärlen blir kvar för komposterbart som matrester, skal, kaffesump, och fruktrester. Det nya blir skåpen med flera olika kärl. Vi börjar under våren med de nya sopskåpen på Ponsbachs väg 18–24 och fortsätter löpande i hela området. Det här kommer att höja komforten för våra boende eftersom det blir en ännu renare och snyggare sophantering i området.

I sammanhanget understryker Henrik Brossmann vidare att det är miljöstationen vid Ponsbachs väg 18 som gäller när man ska kasta kartonger, tidningar, metallförpackningar, plastförpackningar och glasflaskor. Stora saker som exempelvis möbler, cyklar och vitvaror, samt farligt avfall kastas vid återvinningsstationen på Lastgatan 6 i Krylbo.

Sopsortering. Miljö. Bo bra i Krylbohus.

De bruna sopkärlen för komposterbara sopor blir kvar. De nya sopskåpen kommer att innehålla flera olika sopkärl.

Nya sopkärl. Krylbohus. Bra boende.

Vid miljöstationen på Ponsbachs väg kastas glas, papp, tidningar, metall och plats. Stora sopor och farligt avfall kastas vid återvinningstationen på Lastgatan 6.

Nya lekplatser och grillplatser

Lekplatserna och samlingsplatserna i Krylbo får en grundlig uppdatering. Med nya gungor, sandlådor, grillplatser, staket, bänkar och bord. Exakt vad som installeras på varje gård beror på förutsättningarna och ytorna just där.

Först ut är den stora lekplatsen och grillplatsen på Ponsbachs väg 20 – 24. Den är i praktiken redan klar och kan invigas av de boende så snart vädret så tillåter. Den kan sägas stå modell för kommande lekplatser och samlingsplatser.

Långsiktig plan

– Vi går vidare under våren och försommaren med Ponsbachs väg 12, 13, 14. I vår långsiktiga plan för området ska alla lekplatser och samlingsplatser rustas upp. Utemiljöerna är viktiga för områdets allmänna trivsel, säger projektledare Elin Fränberg och fortsätter:

– Att enkelt kunna släppa ut barnen till en ny, trevlig lekplats och ändå ha uppsyn från sin lägenhet eller sin balkong uppskattas av många. Här kan de vuxna dessutom grilla eller bara sitta och prata intill om de vill. Det här blir en riktigt bra satsning.

Lekplats. Bo bra. Krylbohus.

Lek- och samlingsplatserna på gårdarna förnyas.

Fina lekplatser. Avesta Krylbo. Krylbohus.

Nya gungor, rutschkanor och annat som stora och små barn gillar får plats vid de nya lekplatserna.

Grillplats. Bo bra i Krylbohus.

Grillplatserna blir populära samlingsplatser under den varma årstiden.

Karlbo – rätt punkt för akupunktör

– Jag letade ny lokal i fem, sex år innan jag hittade denna. Jag kan inte tänka mig någon bättre.

Det är akupunktör Kristina Martin som berättar om sin nya, totalrenoverade, mottagning i Karlbo.

Under 15 års tid bedrev Kristina sin verksamhet i en lokal i Krylbo. Nu hittar kunderna till mottagningen med utsikt mot den nyrenoverade innergården på Brunnbäcksvägen. Med ett specialtillstånd från Krylbohus parkerar patienterna gratis.

– De gamla kunderna från bland annat Hedemora, Gävle, Västerås och Säter har följt med hit, så bra parkering är viktigt. De stamkunderna gillar också de nya lokalerna. Dessutom har jag fått ett antal nya kunder, som bor här i närheten. Totalt sett blev flytten till och med bättre än jag hoppades. Det är som natt och dag jämfört med min tidigare mottagning, intygar Kristina.

Totalrenoverat

Krylbohus har renoverat den ljusa lokalen från golv till tak. Handfat har satts in i lokalen. Toaletten är ny, liksom fönster, dörrar och ventilationsanläggning. En ny tvättmaskin finns på plats. Lokalen uppfyller de stränga lagkraven på behandlingsverksamhet med råge. Vägg i vägg finns På tårna Fotvårdsklinik, som drivs av Kicki Engdahl som Kristina Martin lärde känna när de båda tränade tai chi. Vännerna och entreprenörerna har, naturligt nog, inlett ett samarbete.

– Jag kom in på akupunktur sedan jag fått behandling mot min pollen- och pälsdjursallergi på ett tai chi-läger. Efter den försvann min allergi, jag kunde till och med rulla mig i gräset. Då kände jag: Det här vill jag ägna mig åt, säger Kristina som i dag är hundägare och leder träning i både tai chi och qigong.

Kina till Karlbo

Patienterna kommer nu till Karlbo för att, genom den anrika kinesiska läkekonsten, få hjälp med en lång rad besvär. Kalendern för en höstvecka bjuder på flera exempel: ryggsmärta, nacksmärta, axelbesvär, ischias, övergångsbesvär, energilöshet.

– På våren och sommaren kommer många för att få behandling mot allergi. Vad jag behandlar för går lite i cykler beroende på årstid och vilken typ av kund som rekommenderar mig för sina kompisar just då, säger Kristina och avslutar:

– När någon får bra hjälp mot värk i axlar och rygg finns det alltid någon i deras närhet som också behöver det. De rekommenderar mig och så kommer även deras kompisar hit, till min fina, nyrenoverade lokal här i Karlbo där jag trivs så väldigt bra.

Akupunktur. Ny lokal Krylbohus. Karlbo. Avesta. Krylbo.

Kristina Martin är medlem i Svenska Akupunktörförbundet. Det garanterar att hon har rätt kunskaper och vidareutbildar sig kontinuerligt.

Kristina Martin i nya lokaler. Företag i Karlbo, Krylbo, Avesta. Krylbohus.

– Miljön är så lugn och fin, det är en behaglig stämning i lokalen, konstaterar Kristina Martin som förutom sitt behandlingsområde också har plats för sitt kontor i lokalen.

Företag i Karlbo, Krylbo, Avesta. Akupunktör. Krylbohus.se

– Nöjda kunder är den bästa reklamen. I princip alla mina kunder kommer på rekommendation, säger Kristina Martin och förbereder behandlingsbänken inför nästa patient.

Spolar besparing

Vattenmunstycken som ska kan spara upp till 60 procent av vattenförbrukningen vid exempelvis duschning, handtvätt eller diskning.

Det är Krylbohus senaste satsning för att ytterligare sänka sitt klimatavtryck.

 

Installationerna har påbörjats och genomförs gradvis tills alla lägenheter med gamla munstycken har de nya, som bär namnet Divello. 

– Det är en enkel installation, i de flesta fall går det att skruva på det nya munstycket direkt på kranen. Men eftersom varje lägenhet har flera kranar och vi måste komma in för att göra jobbet tar det ett tag innan vi blir klara, säger arbetsledare Henrik Stenvi.

 

Stenvi och hans kollegor installerar munstyckena i ett hus i taget. Under jobbet noterar de, och åtgärdar, andra saker som påverkar vattenförbrukningen. Exempelvis droppande vattenkranar eller rinnande toaletter.

 

Minimera spillet

­– Det är ju saker vi vill att man felanmäler, så att vi kan åtgärda det så fort som möjligt och minimera spillet. Att vi upptäcker och kan åtgärda sådant är en positiv bieffekt av projektet med Divello-installationerna, konstaterar Henrik Stenvi.

 

De boende märker inte någon skillnad i komfort när de duschar, diskar eller tvättar händerna. Munstyckena är också mycket lätta att hålla rena.

 

–  Vi har hittills hunnit igenom nio kåkar och de boende tycker också det är bra att vi kan minska vattenförbrukningen tillsammans. Det här är en enkel insats som vi hoppas gör stor skillnad på lång sikt.

Henrik Stenvi. Krylbohus.

– Målsättningen är att vi hinner installera de snålspolande munstyckena i två hus per månad, säger arbetsledare Henrik Stenvi.

Munstycke. Krylbohus minskar vattenförbrukningen.

Det finns ett antal olika varianter och adaptrar så att munstyckena kan installeras på kranar med olika dimensioner.

På tårna håller kunderna på fötter

– Kunderna hittar främst hit genom rekommendationer från andra, eller en portal på nätet där man som anställd kan använda sitt friskvårdsbidrag. De flesta blir sedan stamkunder.
Det konstaterar Kicki Engdahl som snart gjort sitt första år som egen företagare med På tårna Fotvårdsklinik i Karlbo.

Den sjunkande höstsolen skiner mjukt in i de helt nyrenoverade lokalerna på Brunnbäcksvägen. En ny ventilationsanläggning ser till att luften alltid är fräsch i den ljusa lokalen.
– Socialstyrelsen har hårda regler vad gäller hygienen för min typ av verksamhet. Förutom ventilation gäller det tillgång till handfat, utslagsvask, städskrubb och att grundliga städrutiner och rengöringsrutiner finns på plats, säger Kicki Engdahl som utbildade sig till Diplomerad Medicinsk Fotterapeut under ett och ett halvt år.

Många tjänster

Kunderna kommer till På tårna Fotvårdsklinik för att få hjälp med allt från nagelklippning och insmörjning till hjälp och råd vid fotbesvär som gör det svårt att gå. Alla behandlingar börjar med en muntlig konsultation, fottvätt och torkning.
– Det roligaste är att jag kan hjälpa kunderna långsiktigt och kortsiktigt. Jag kan se en förbättring efter en timmes jobb och när kunderna kommer tillbaka ser jag de långsiktiga, stora, förbättringarna. För bästa resultat förutsätter det att de följer mina råd där hemma, exempelvis vad gäller val av strumpor, skor och regelbunden insmörjning.

Lång utbildning

Kickis intresse för fotvård väcktes i samband med att hon själv hade problem med fötterna. När sedan en nära vän beslutade sig för att vidareutbilda sig inom fältet följde Kicki hennes exempel. Eftersom branschen i princip enbart består av egenföretagare öppnade även Kicki eget när utbildningen var genomförd.
– Alla vill väl ha full beläggning från första dagen när de startar eget, men så fungerar det ju inte i verkligheten. För att vara helt nystartat går företaget bra. Ska jag vara realist tar det nog ett år till innan jag har den beläggning jag vill ha, det är ju inte som att jag har startat i en högkonjunktur direkt.

Dubbel service

Beslutet att hyra lokalen i Karlbo underlättades av att kompisen Kristina Martin kunde öppna sin akupunkturverksamhet vägg i vägg, de har litet gemensamt utrymme och en dörr mellan sina behandlingsrum också. De samarbetar runt en del kunder, som passar på att få såväl akupunktur som fotvård när de är i Karlbo.
– Jag har jobbat som innesäljare av ägg, på järnhandel och brädgård och som säljare av industriförnödenheter. Jag ville byta bransch och göra något eget och nu gör jag det. Det här är det roligaste jag gjort och det är en särskild känsla att ha ett eget företag, avslutar Kicki och börjar noggrant städa och desinficera, som hon gör mellan varje kund. Allt ska vara tipp-topp på På tårna Fotvårdsklinik.

Fotvårdsklinik, Kicki. Krylbohus.

– Rätt rådgivning till egenvård är en stor del av mitt arbete, konstaterar Kicki Engdahl.

På tårna. Hyr hos Krylbohus.

– Standarden på lokalen, hyresnivån och närheten till hemmet avgjorde när jag valde lokal, säger Kicki Engdahl.

Krylbohus. Bo bra i Karlbo och Krylbo. På tårna.

Lokalen är renoverad till nyskick. Komplett med ny dörr, nya fönster, ny ventilation, nya handfat och ny toalett.

Inget grusar Simones planer

– Jag ser fram emot att bidra till att det blir ännu lite snyggare och prydligare utemiljö i Krylbo och Karlbo. Jag tycker om att jobba utomhus och ta mig an nya utmaningar, så det här jobbet passar mig bra, säger Simone Backlund som nu stärker Krylbohus arbete med den yttre miljön.

De boende kommer att se mycket av Simone när hon och kollegorna klipper gräs, tar hand om löv, klipper häckar, sopar grus, vattnar blommor, rensar ogräs, skottar snö och gör allt annat som hör yttre skötseln till.

– Jobbet innehåller många olika moment och jag gillar omväxling. Tillsammans med dom som jobbat längre här får vi planera och prioritera så att vi hinner med så mycket som möjligt varje dag. För när det gäller att sköta den yttre miljön finns det alltid något att göra.

Lugnt och fint område

Boende i Karlbo och Krylbo kan mycket väl känna igen Simone från hennes tidigare jobb på OK i Karlbo. Hon har också jobbat vid Gröntjärna Entreprenad och Fastighetsservice AB. I dag bor hon i en av Krylbohus nyligen helrenoverade lägenheter i Karlbo.

– Det är ett så lugnt och fint område, jag förstår att det blir alltmer populärt. På tal om utemiljö finns det ny grillplats, ny lekplats, nya planteringar och nya grönytor där. Den yttre miljön är väldigt viktig för trivseln, det märker jag personligen. Och nu får jag själv jobba med den, det ser jag fram emot.

Simone Backlund

Bor: Lägenhet i Karlbo.
Familj: Sjuårige sonen Neo.
Fritid: Varannan vecka med Neo och hans aktiviteter. I övrigt ridturer med pensionerade travhästen Keepan.
Favoriträtt: Räktacos. Räkor frästa med chili, koriander, vitlök och lime. Till det: mangosalsa, nektariner och salladslök.
Ser på: Exit var en bra serie.
Drömresa: Maldiverna, för miljön och värmen.

Simone vattnar. Fina omgivningar Krylbo Avesta.

Att vattna blommor och planteringar ingår också i Simone Backlunds arbetsuppgifter.

Simone jobbar för Krylbohus i Krylbo, Karlbo.

Simone Backlund kommer snabbt att bli ett välbekant ansikte för Krylbohus boende i Krylbo och Karlbo.

Simone Backlund kör traktor, skottar snö för Krylbohus.

Traktorn är att viktigt arbetsredskap för Simone. För att transportera redskap, skotta snö eller flytta på tunga föremål.

EU-stöd sänker energiförbrukning

Ett mycket omfattande energieffektiviseringsprojekt som omfattar fem fastigheter och 130 lägenheter har nyligen slutförts. En del av investeringskostnaden står EU för.

– Tack vare det stödet möjliggjordes insatser i en omfattning och ett tempo som vi hade haft svårt att klara annars. De boende märker effekter genom ett bättre inomhusklimat direkt, vi kan se våra minskade energikostnader svart på vitt när vintern har gått, säger Henrik Brossmann, Förvaltningschef vid Krylbohus.

EU-pengarna kommer delvis från det återhämtningspaket efter pandemin som Sverige har fått från EU. Det heter Next Generation EU (NGEU).

– Återhämtningspaketet syftar till att bidra till att reparera de akuta ekonomiska och sociala skadorna till följd av spridningen av covid-19. Det stöd som bland annat Krylbohus kvalificerat sig för är stöd till energieffektivisering i flerbostadshus från och med 24 januari 2022, konstaterar Åsa Lindqvist, Enhetschef vid Enheten för kulturmiljö och samhällsplanering vid Länsstyrelsen Dalarna, som administrerar stödet i Dalarna för statens räkning tillsammans med Boverket.

Tydlig analys

Förvaltningschef Henrik Brossmann konstaterar att ansökan till EU-stödet bland annat krävde en exakt nulägesbeskrivning och en analys de kommande energibesparingarna efter insatserna. Ett arbete som även involverade en samarbetspartner med expertkunskaper om processerna i fråga.

– Något som underlättade mycket var hur serviceinriktade personalen på länsstyrelsen och Boverket var. Vi kom med raka frågor och fick raka svar. Det gjorde det möjligt att gå i mål med detta mycket omfattande projekt, vilket vi är väldigt glada för, intygar Henrik Brossmann.

Insatserna

Krylbohus rustar och moderniserar kontinuerligt sina bostäder i Krylbo och Karlbo. Men i normalfallet görs inte lika omfattande insatser samtidigt som nu har gjorts. Tack vare EU-stödet har fönsterbyte, tilläggsisolering av vindar samt byte av två undercentraler kunnat genomföras samtidigt. Husen som åtgärdats finns på adresserna Mejerigatan 4, Mejerigatan 6, Kärrgatan 3, Kärrgatan 1 och Lindevägen 1.

– Vi var klara med våra arbeten i augusti och ser fram emot augusti 2024, när vi kan jämföra ett helt års förbrukning med våra gamla siffror. Vi förväntar oss en rejäl skillnad, säger Henrik Brossmann och avslutar:

– Det är riktigt bra att kunna göra en rejäl insats för att minska energiförbrukningen, sänka vårt klimatavtryck och samtidigt få ett ännu bättre inomhusklimat i lägenheterna.

Fakta/Next Generation EU (NGEU)

Återhämtningspaket från EU efter pandemin.
Sverige fick cirka 30 miljarder till sin återhämtningsplan.
Återhämtningsplanen beslutades av regeringen.
Planen omfattade 26 reformer och bidrag.
I planen ingick energieffektiviseringar,
ett 80-tal aktörer har fått det stödet i Sverige.
Länsstyrelsen och Boverket administrerade stöden.
Källa: Åsa Lindqvist, Länsstyrelsen Dalarna
Vind. Bo bra i Krylbohus.

På de tidigare oisolerade vindarna har nu ett cirka 40 centimeter tjockt isolermaterial sprutats in. Det sänker energiläckaget rejält.

Nya fönster. Krylbohus.

De nya fönstren har bättre isoleringsvärde, monteras på ett sätt som minimerar värmeläckage och är försedda med ventilationsspalter.

Energieffektiviseringarna möjliggjordes genom bidrag från EU och återhämtningspaketet Next Generation EU, NGEU.

Carolin har fokus på kundservice

Carolin Lind är den senaste förstärkningen av Krylbohus personalstyrka. Hennes fokus ligger på att serva hyresgästerna.

– Det blir många olika arbetsuppgifter, precis som jag vill ha det. Enkelt uttryckt blir jag en problemlösare för våra boende, konstaterar Carolin.

Carolin kommer närmast från jobbet på restaurang Kings Arms i Avesta. Fram tills i dag har hennes yrkesliv kretsat kring restaurangarbete, hotellarbete och administrativa uppgifter kopplat till det. Innan hon flyttade till Avesta jobbade hon exempelvis 17 år inom branschen i Grekland.

– Min uppfattning är att den som jobbar inom hotell- och restaurangbranschen verkligen blir flexibel och van att arbeta för att människor ska bli nöjda. Man jobbar upp en känsla för service och vad som gör olika personer nöjda. Det kommer jag att ha stor nytta av här, menar Carolin som ursprungligen är från Uppsala men nu bor i Avesta.

Personlig utveckling

Att Carolin Lind nu tar steget till Krylbohus förklaras dels av att hon söker en ny utmaning i yrkeslivet, dels av att hon följt bolagets utveckling de senaste åren.

– Helt uppenbart är det en arbetsplats och ett företag som har god ordning och där folk trivs. Nu pratar även de boende gott om Krylbohus och då blir man nyfiken på att bli en del av det som händer här, säger Carolin och fortsätter:

– Personligen vill jag ha en ny utmaning, där jag ställs inför problem som kräver att jag får tänka på nya sätt. Och det får jag här.

Möter kunderna

Carolin kommer bland annat att möta hyresgästerna i kundmottagningen på Mejerigatan och i samband med felanmälningar. Hon sköter även hanteringen av nycklar och taggar samt vissa kontakter med entreprenörer.

– Det blir så klart mycket nytt i början, men samtidigt är rutinerna satta sedan tidigare. Dessutom har jag ju många kollegor att fråga till råds. Det här kommer att gå bra, jag har fått ett superintryck av det här gänget.

Carolin Lind. Krylbohus. Bo bra i Krylbo och Avesta.

Som nuvarande eller ny hyresgäst hos Krylbohus är chansen stor att du möter administratör Carolin Lind inne på kundmottagningen.

Jobbar på Krylbohus. Carolin Lind.

– Personligen vill jag ha en ny utmaning, där jag ställs inför problem som kräver att jag får tänka på nya sätt. Och det får jag här, säger Carolin Lind.

Pendlare dras till Krylbohus

– Vi får fler och fler boende hos oss som väljer Krylbo för de goda pendlingsmöjligheterna. Såväl med bil som buss och tåg. Tågstationen är en kort promenad bort, tåget till Uppsala tar exempelvis en timme. När vi nu erbjuder en första hyresfri månad tror vi att intresset ökar ytterligare, konstaterar Elin Fränberg, projektledare vid Krylbohus.

Avesta/Krylbo är sedan länge en knutpunkt för resande. Krylbohus lägenheter ligger nära den klassiska järnvägsstationen. I det gröna bostadsområdet finns också parkeringar, på gatan eller i garage, för den som pendlar med bil. Det finns även flera busstationer i området.

– Möjligheten till smidig pendling gör området populärt bland de som arbetar eller studerar på annan ort. Inom cirka en timme från våra bostäder når man till exempel Ludvika, Sandviken, Falun, Borlänge och Västerås med bil eller buss. Fagersta och Norberg nås på en halvtimme.

Lediga lägenheter

Krylbohus bestånd på 711 fräscha lägenheter i Karlbo och Krylbo innehåller lägenheter och radhusboende från ett till fyra rum och kök. De flesta med egen uteplats eller balkong. Områdena innehåller även stora grönytor, lekplatser och grillplatser.

– Vi har några tvåor lediga för omedelbar inflyttning. Andra lägenheter kan vi ordna med kort varsel eftersom vi kontinuerligt rustar upp våra bostäder, säger Elin Fränberg.

Erbjudandet om en första hyresfri månad gäller för nya hyresgäster.

Krylbohus lägenheter hittar du här: https://www.krylbohus.se/lagenheter/

Bra pendling till Krylbo. Bo bra i Krylbohus.

Pendlares prioritet. Krylbo och Krylbohus lägenheter ligger på smidigt pendlingsavstånd. Oavsett om man väljer bil, buss eller tåg.

Klippte till på drömmen

– Det här är min dröm, vet du: Att få jobba åt mig själv och bygga något eget. Om allt går som jag vill kan jag ha damsalong och nagelsalong här också. Lokalerna går verkligen att fixa till det.

Det säger 19-årige Zine El Abidine Hamwi som driver Zain Salong i Krylbo. Lokalerna hyr han av Krylbohus, som också rustat upp dem åt den unge entreprenören.

Det besökaren ser är en rymlig salong med en frisörstol i centrum, en soffgrupp för de som väntar och, något besökarna verkligen uppskattar: ett spegelrum. När kunderna blivit klippta och fixade går de in där och tar bilder på sig själva, med ändlösa kopior av sig själva i speglarna.

– Jag ville ha något som sticker ut och lockar kunder. Och den bästa reklamen är när kunderna visar att de själva är nöjda, på Instagram till exempel. I spegelrummet är det lätt för dom att ta bilder som dom vill visa upp. Jag fixade till det själv och det blev riktigt bra.

Längre in i lokalen, än så länge utom synhåll för besökarna, finns ytterligare två rum. Det är där Zine tänker sig nya verksamheter.

– Jag vill jobba, ta ansvar för min egen verksamhet och få salongen att växa. Det har börjat bra, jag har så klart kunder från Krylbo och Avesta men även från Hedemora och Fagersta. Jag tror att ryktet börjar sprida sig nu, faktiskt, säger Zine och ser till så att de exklusiva klippmaskinerna sitter rätt i sina ställ.

Frisör i Krylbo. Zain salong. Krylbohus.

Klipp i Krylbo. Zain salong och frisören Zine El Abidine Hamwi finns på nyrenoverade lokaler på Ponsbachs väg 13.

Spegelrum. Zain salong. Frisör hos Krylbohus.

När Zine är klar med klippning och trimning går besökarna gärna in i spegelrummet för att ta en bra bild av resultatet och publicera på sina sociala medier.

Zain salong. Frisörsalong. Krylbo. Avesta. Krylbohus.

Det stora fönstret ut mot gatan släpper in generöst med dagsljus i Zain salong.

Familjen växer i radhuset

– Det här känns ju som ren lyx, säger Emila Avelin och fortsätter att vika den rena tvätten i den helrenoverade tvättstugan.

I december flyttade hon, maken Linus och de tre sönerna in i det fyra rum stora radhuset på Ponsbachs väg.

Radhuset är i skick som nytt efter den omfattande renoveringen. Köket och tvättstugan har utrustats med nya vitvaror. Ny trall har lagts på uteplatsen med generös eftermiddagssol. Ut mot gatan finns plats för parkering och en grupp utemöbler.

– Vi pratade om att titta efter ett hus eftersom vår gamla lägenhet blev för liten när Julius föddes. Dessutom var det ingen bra standard på den. Så vi har väl spanat efter något nytt ganska länge. Sedan berättade Krylbohus att det här var ledigt och då var det inget att tveka om, säger Emilia och fortsätter att vagga den två månader unge sonen i famnen. Där han trivs som bäst.

Stort ljust kök

En trappa upp finns mellansonen Matheos rum. Leksaksspisen delar golvyta med 1,5-åringens bilar. Babblarna är på plats i fotänden av den bäddade sängen. Vägg i vägg finns Linus och Emilias stora sovrum, med utgång till den takade balkongen som fått nytt räcke och ny trall även den.

– Längre fram i vår kommer vi att få in morgonsolen här. Hur nice blir inte det? säger Linus och tittar ut över grannskapet.

På övervåningen finns också en toalett och ett förråd. På nedervåningen finns, förutom det stora, ljuset köket även ett sovrum, ett vardagsrum och ett badrum. I hallen finns en serie nya garderober. I källaren: sovrum för äldste sonen Amir, tvättstuga, förråd och toalett.

Emilia är föräldraledig och jobbar till vardags som undersköterska inom hemtjänsten. Linus arbetar som personlig assistent i Avesta, en mycket rask promenad tar honom till jobbet på 20 minuter.

– Vi vill bo en bit utanför själva Avesta, för oss passar det här perfekt. Det är lugnare här. Jag ser också fram emot sommaren och vår gräsmatta ska bli grön och fin. Det blir perfekt för barnen att leka där.

Par med bebis. Bo bra i Krylbohus.

– Vi har letat efter en ny bostad länge och även börjat spara till hus. Men den här lösningen överträffar alla våra förväntningar, säger Linus och Emilia Avelin.

Trivsamt radhus hos Krylbohus.

Linus Avelin slutför inställningarna av den nya tv:n. Bakom honom skymtar gräsmattan som hör till radhuset.

Nyrenoverad uteplats. Krylbohus.

Den stora, nya uteplatsen löper utmed husets hela baksida. En del av den är takad.

Må bra hos Marie

Maries Må Bra Center. Det är det senaste tillskottet i hälso- och skönhetssatsningen på Västerbovägen 10. Bakom företagsnamnet finns Marie Johansson som nu återupptar sitt företagande efter 17 år.

– Lokalerna passar mig helt perfekt, verkligen. Men nu i början kombinerar jag företagandet med mitt vanliga arbete.

Med van hand rullar Marie samman handdukarna som ska ligga redo på massagebänken inför nästa gäst. En runt platsen där huvudet ska placeras, en att ha under kroppen och en som kunden kan skyla sig med.

– Du förstår att en tvättmaskin och en torktumlare på plats är uppskattat, konstaterar Marie som har två rum i korridoren där även en fotvårdssalong (Karins fotvård) och en frisörsalong (Salong City) huserar. Också Nattvandrarna och en städfirma (Prima Rent) finns på adressen.

”Smart drag av Krylbohus”

– När jag drev massagefirma tidigare satt jag ensam. Det var inte alls lika trevligt. Här delar jag fikarum med de andra och umgås med dom. Vi drar också kunder till varandra. Det är ett smart drag av Krylbohus att ha ett gemensamt väntrum för alla våra kunder.

Ett av Maries rum ägnas åt massage. Det andra utgör kontor och förråd. Där finns också en avskild samtalsplats. Tanken är att inte bara kroppen ska må bättre efter ett besök hos Maries Må Bra Center.

– Massagedelen kan jag sedan tidigare och där har jag en hel del kunder redan. Den andra delen är lite nyare, men där tror jag också att det finns mycket att hämta. God hälsa är ju en fråga om en helhet. Mycket av spänningarna kommer till exempel från olika former av stress. Det känner alla till men alltför få gör något åt det. Där kan jag  hjälpa till.

Förutom nyrenoverade rum och kollegor på plats fanns även lättillgänglig parkering, bra belysning och ventilation på Maries önskelista inför återstarten av sitt företag. Hon är i dag certifierad massageterapeut, diplomerad hälsoinspiratör och läser nu till diplomerad stresspedagog.

– Nu har jag precis den lokal jag önskat mig, där jag önskat mig den. Jag ser verkligen fram emot att utveckla detta.

Marie Johansson i Krylbohus Företagscenter.

I juli 2022 flyttade Marie Johansson in i Krylbohus växande Företagscenter. Granne med bland annat en fotvårdssalong och en frisörsalong.

Maries Må Bra Center

Marie Johansson har också plats för en kontorsdel och en samtalshörna i sitt Maries Må Bra Center.

Företag, massage, Krylbohus

– Det går till och med lite bättre än jag tänkte mig i min affärsplan, konstaterar Marie Johansson och förbereder sin massagebänk inför ännu en besökare.

Digitala avier 1 juli

Digitaliseringen av hyresavier där varje hyresgäst får tillgång till ”Mina sidor” kommer att flyttas fram till den 1 juli 2023 på grund av tekniska skäl. Det innebär att det inte kommer att debiteras någon aviavgift tills vidare. Alla hyror kommer att aviseras per brev.

Vi på Krylbohus beklagar detta och återkommer med ny information per brev.

Växlar upp till projektledare

– Jag vill hela tiden utvecklas, lära mig nya saker och komma vidare i yrket. Rollen som projektledare innebär mycket nytt, men genom att vi jobbar så tätt tillsammans här på Krylbohus har jag redan koll på vad jobbet innebär.

Det säger Elin Fränberg som nu tar steget från administratör och uthyrare till projektledare.

Många hyresgäster och entreprenörer har redan träffat Elin i den mångfacetterade roll hon haft på Krylbohus i fem års tid. Antingen inne på kontoret, vid inflyttning/utflyttning, nyckelhantering eller under något byggprojekt i Krylbo eller Karlbo.

– Jag tycker ju om att ha mycket att göra, och göra olika saker. Här är det alltid fullt upp, säger Elin och går igenom kontoret på Mejerigatan som rustas för att rymma en besökslounge och fler kontor.

– Vi vill ju förbättra hela tiden, vet du. Här får våra besökare en trevlig miljö när de ska hälsa på oss. Samtidigt får vi en ny, effektivare och trevligare kontorsmiljö.

Nya uppgifter

Steget till projektledare tas via praktiska arbetsuppgifter och avancerade vidareutbildningar i fastighetsteknik och byggprojektledning. Yrket innebär bland annat planering av renoveringar, upprättande av projektunderlag, kalkyler inför ombyggnationer, byggmöten, uppföljningar, inspektioner och besiktningar. För att bara nämna något.

– Det är ju inte som att bara jag jobbar med de här sakerna nu. Det finns mycket kunskap och support i vår organisation. Dessutom har vi väldigt bra kontakt med våra entreprenörer. Vi hjälper varandra och får saker att fungera, som vi alltid har gjort, konstaterar Elin Fränberg.

Hyresgäster

Elin Fränberg bor i en av Krylbohus nyrenoverade lägenheter i en fastighet som fått nytt tak, nya fönster, nya ytterdörrar och ny belysning. Även den yttre miljön har lyfts med ny grillplats, ny lekplats, nya parkeringar, och nya grönytor. Ett stor lyft, som överallt annars i Krylbohus områden.

– Jag vet personligen hur viktigt det är att våra projekt stör de boende så lite som möjligt och blir så bra som de förväntar sig, eller till och med bättre. Jag har också pratat med väldigt många hyresgäster om hur de upplever till exempel takbyten, fasadrenoveringar eller dörrbyten. Det känns som ett bra perspektiv att ha med sig in i den här nya utmaningen, avslutar Elin Fränberg som redan har tillträtt sin nya tjänst.

Elin Fränberg projektledare Krylbohus

Elin Fränberg är ny projektledare för Krylbohus och därmed kontaktperson mellan bostadsbolaget och entreprenörerna när större renoveringar, ombyggnationer och installationer planeras, genomförs och besiktigas.

Ny chef med rötter i Krylbohus

Henrik Brossmann, tidigare förvaltare och projektledare vid Krylbohus, blir ny Förvaltningschef och därmed högst ansvarig för det expansiva fastighetsbolaget.
– Har jag någon käpphäst så är det ordning och reda. Det gäller allt från våra interna rutiner till den yttre skötseln av våra områden, säger Brossmann som själv bor i Krylbo.

Tidigare vd Markus Andrén går vidare till nya utmaningar inom fastighetsbranschen och blir regionchef för Svenska handelsfastigheter. Henrik Brossmann tillträdde vid årsskiftet och är sedan tidigare väl införstådd med vad arbetet som högst ansvarig för Krylbohus innebär. Personalfrågor och övergripande budgetarbete och finansiell rapportering blir delvis nya inslag i hans arbetsdag. Han utvecklar:

– Vi på Krylbohus har riktigt bra personal och jobbar nära varandra och hjälper varandra, verkligen som ett team – med hängivenhet och lojalitet. Då får man insyn i varandras uppgifter och en helhetssyn på verksamheten. Det ger i sin tur ett stimulerande och utvecklande arbetsklimat för oss och bra service till existerande och nya hyresgäster. Allt det vill jag bidra till att säkra och förbättra.

Ordning och reda

Krylbohus har i dag en personalstyrka på 11 personer och äger cirka 720 lägenheter i olika storlekar i Krylbo och Karlbo. Bolaget äger också fastigheten Örnen i centrala Avesta, där biograf Myntet ligger.

– Jag har jobbat inom fastighetsbranschen i princip hela min yrkeskarriär och är redo för en ny utmaning. Att ansvara för förvaltningen och förädlingen av våra fastigheter och vår organisation är exakt det jag vill ge mig på nu, säger Henrik Brossmann och fortsätter:

– Som person gillar jag ordning och reda. Planer ska följas till punkt och pricka, det gäller Krylbohus och det gäller de entreprenörer vi tar in. Det är en fråga om professionalism.

Certifieringar och utbildningar

Satsningen på personalens vidareutbildningar och certifieringar kommer att intensifieras. Det gäller allt från fastighetsskötsel och maskinhantering till projektledning och förbrukningsanalyser.

Investeringarna i långsiktiga, hållbara lösningar för fastigheterna, områdena och därmed hyresgästerna fortsätter. Planen följer den tidigare uppgörelsen med Hyresgästföreningen.

– All verksamhet kan alltid utvecklas. Det gäller hur vi organiserar och genomför snöröjning, det gäller installation och anpassning av solenergi till vårt övriga klimatsystem. Det gäller hanteringen av inflyttning och felanmälan. Det gäller kort sagt allt vi gör. Och där är vidareutbildning en viktig pusselbit.

– Höjd kompetens, där har du förresten en käpphäst till, avslutar Brossmann och gör sig redo för nästa möte – ett av många som möter Krylbous Förvaltningschef under en arbetsdag.

 

FAKTA/HENRIK BROSSMAN


Titel: Förvaltningschef Krylbohus.
Ålder: 43 år.
Familj: Fru, fyra barn.
Bor: Radhus i Krylbo.
Fritid: Familj, handboll, träning.
Äter helst: Mackor.
Dricker helst: Kaffe i alla väder.
Henrik Brossmann Förvaltningschef Krylbohus

– Att vi trivs på jobbet och har roligt märker även våra hyresgäster. God stämning sprider sig, konstaterar Henrik Brossmann, Förvaltningschef och högst ansvarig för Krylbohus.

Nyrenoverade företagslokaler

Företagscentrum Krylbo har bjudit in till en mingelkväll i de nyrenoverade lokalerna på Västerbovägen 10B.

Förutom rundvandring i de nya lokalerna bjöds också på information och tipspromenad. Krylbohus dukade upp fikabordet.

Ett 20-tal personer gick den marschallprydda vägen fram till den gemensamma ytterdörren som tidigare ledde till en vårdcentral. Nu profilerar Krylbohus verksamheten i den totalrenoverade nedervåningen på hälsa och skönhet.

– Vi har rustat lokalerna för att passa företagare i de branscherna men är naturligtvis inte främmande även för andra önskemål från den som vill flytta sin verksamhet hit, eller starta något nytt här. Vi har till exempel ett rum ledigt just nu som skulle passa mycket bra för en nagelsalong. Det är inflyttningsklart, säger projektledare Elin Fränberg.

Hyran för det rum Elin Fränberg presenterar ligger enbart på 1 500 kronor per månad, exklusive moms. I summan ingår el, värme, ventilation, wifi, gemensamt väntrum/kundlounge och kök. Trevliga kollegor och grannar får man på köpet.

De företag som nu finns på plats i hälso- och skönhetsbranschen är Karins Fot & Friskvård, Salong City (frisör) och Maries Måbra Center (massage). De kompletteras av Primarent Dalarna (städföretag) och Nattvandrarna (ideell förening).

– Vi vill tacka alla som kom till kvällen och återkommer med fler event av den typen. Vi har ju väldigt fina lokaler att visa upp, konstaterar Elin Fränberg.

 

Mingelkväll med tipspromenad. Krylbohus.
Mingelkväll Krylbohus. Nattvandrare.
Krylbohus. Fotvård. Måbra. Mingelkväll.

Hyreserbjudanden för unga och nya

Nu är det läge att flytta in i någon av Krylbohus lägenheter. Som ny boende hos oss bjuds du på den första månadens hyra när du tecknar ditt kontrakt. Detta gäller nya kunder som tecknar kontrakt under perioden 12–31 december 2022.

För dig som är 24 år eller yngre finns ett specialerbjudande. Det ger dig 15 procents rabatt på hyran när du tecknar kontrakt på ett rum och kök. Rabatten gäller tills du fyller 25 år.

– Vi vill att så många som möjligt ska upptäcka hur trevligt området är och till vilken nivå vi har rustat våra lägenheter. Dessutom närmar vi oss julen och ett nytt år, och då är det ju läge att komma med något extra, förklarar projektledare Elin Fränberg satsningen.

De båda erbjudandena kan inte kombineras. Du når vår uthyrning på 0226 – 611 11 för mer information. Under rubriken ”Lägenheter” på hemsidan ser du det som är ledigt just nu.

En månad gratis hos Krylbohus
Ungdomsrabatt hos Krylbohus

Modell för Rättvisa Hyror

Information från Krylbohus, vd Markus Andrén:

En rättvis hyra är en hyra som enligt lagen är satt utifrån lägenhetens standard. Lika lägenheter ska värderas lika och skillnader mellan lägenheter ska speglas i hyrorna. När Krylbohus förvärvade fastigheterna i Krylbo värderades samtliga lägenheter lika, oaktat skillnader i standard. Därefter har vi genomfört omfattande underhållsinsatser i många hus och lägenheter. I samband med det har lägenheternas hyror justerats motsvarande värdet av den standardpåverkan som skett, allt enligt avtal mellan Krylbohus och Hyresgästföreningen.

Nu går Krylbohus och Hyresgästföreningen vidare i arbetet med att säkerställa att den hyra du och dina medhyresgäster betalar blir rättvis i relation till era lägenheters standard. Vi har tillsammans tagit fram en modell för att fastställa korrekta hyror. Modellen bygger på praxis på hyresmarknaden och syftar till att ge hyror som hyresgäster i allmänhet uppfattar som korrekta och rättvisa i relation till lägenheternas standard. I tabellen nedan ser du ett urval av faktorer som modellen väger in.

Modellen kommer att införas successivt, dels i samband med vårt fortsatta arbete med underhållet av fastigheterna och dels i de fall där vi ser att hyrorna är uppenbart skeva i relation till lägenheternas standard. Inför att modellen ska tillämpas på ditt hus och lägenhet kommer du att informeras särskilt.
I de fall hyran justeras uppåt kommer den att fasas in stegvis med ett årsintervall.

Frågor och funderingar

Har du frågor och funderingar kring arbetet med rättvisa hyror kan du vända dig till oss.
Krylbohus AB nås på telefon 0226-61111 eller via e-post på info@krylbohus.se

Rättvisa hyror Krylbohus

Populära Krylbodagen tillbaka

Även den andra upplagan av Krylbodagen lockade ett stort antal besökare.
Krylbohus bjöd besökarna på bland annat kaffe och kaka. Och de 200 ballongerna till barnen tog slut under dagen.

– Ett stort tack till alla besökare som kom och gjorde Krylbodagen till en trevlig dag. Det är alltid roligt att träffas och prata med våra hyresgäster, säger Elin Fränberg på Krylbohus som under måndagen rättar svaren på tipspromenaden som också arrangerades på lördagen. Vinnaren i den tävlingen tar hem ett presentkort på 500 kronor som gäller i butiker i Avesta.

Många aktiviteter

På plats utanför Krylbohus kontor fanns även i år IK Juno som sålde korv och dryck och erbjöd barn en ridtur på en häst.

Under Krylbodagen visade bland annat ideella föreningar, företag, räddningstjänsten, kommunen och polisen upp sina verksamheter. Bakom dagen finns också projektet Trygga Krylbo. Under dagen fick även Krylbo skolas lågstadieelever cykelhjälmar skänkta av bland andra Krylbohus, Krylbo Elmontage och 33:an.

Krylbodagen. Krylbohus. Bo bra i Avesta Krylbo.

Många ville veta mer om Krylbohus arbete och kom till kontoret på Mejerigatan under Krylbodagen.

Krylbodagen. Bo bra i Krylbohus. Häst. Ridning.

En tur på hästryggen lockade barnen under Krylbodagen. Aktiviteten ordnades av IK Juno.

Miljövänligare bilar

De sju arbetsbilarna som ersatte skåpbilarna som drevs med diesel bidrar till att minska Krylbohus miljöpåverkan. Bilarna laddas nu över natten i garaget på Mejerigatan i stället för att tankas vid en bensinstation.

– Det är en miljöåtgärd som dessutom sparar oss, och därmed hyresgästerna, pengar. Räckvidden är inte några problem, de här bilarna körs ju mest till och från våra fastigheter i Krylbo och Karlbo, konstaterar fastighetsförvaltare Henrik Brossmann.

Krylbohus kör elbilar.

Elbilarna är väl synliga med Krylbohus logotype.

Elbil. Krylbohus. Bo bra i Avesta Krylbo Karlbo.

Elbilarna laddas via det normala elnätet, med 220 volt. Snabbladdare finns att använda om det behövs.

Sugen på tillväxt i Krylbo

– Det är tack vare Krylbohus investeringar i området vi har vågat satsa på den nya butiken. De har verkligen lyft hela området. Samtidigt har vi via vår entreprenaddel fått förtroendet att göra mycket jobb åt dom. Det bidrar också till att göra vår satsning här möjlig, säger Pernilla Kindmark, vd för Krylbo Elmontage AB.

Den ljusa butiken i de anrika lokalerna ligger mitt emot Krylbohus huvudkontor på Mejerigatan i Krylbo. I det som började som mejeri 1928 och på 1960-talet blev lokaler för tillverkning av rostfria varor finns nu över 300 kvadratmeter butiksyta. Allt generöst upplyst via de vackra, höga fönstren ut mot gatan. På golvet finns det extremt slittåliga järngolvet kvar i vissa partier. I taket de grova, nitade järnbalkarna.

– Lokalen har verkligen atmosfär och vi har länge planerat för att satsa här, men tvekat att ta steget – tills vi såg effekterna av Krylbohus långtgående investeringar och insåg att de kommer att fortsätta, berättar Pernilla Kindmark.

Uppåt för området

Pernilla har jobbat på firman i 30 år och sett såväl motgångar som medgångar. Nu pekar det mesta uppåt, både för entreprenaddelen med sju elektriker och butiksdelen med två anställda.

– Innan vi öppnade här i februari rustade vi upp lokalerna ordentligt. Totalt är fastigheten på över 600 kvadratmeter. Förutom det kunderna ser har vi också personalutrymmen, lunchrum och lager i huset. Det var så klart lite nervöst när vi öppnade butiken första februari, men nu tycker vi att det går riktigt bra. Både för butiken och entreprenaddelen.

Växlar upp

Liksom Krylbohus vd Markus Andrén ingår Pernilla Kindmark i samverkansgruppen för Krylbos utveckling. Det har hon gjort sedan starten. Och hon ser det som självklart att fortsätta engagemanget där, även om de största utmaningarna nu är avklarade.

– Vi vill bidra till utvecklingen här på det sätt vi kan. Alla tjänar på att vara en god granne. Det finns också en stor poäng i att det kommer kunder från exempelvis Avesta, Fagersta och Norberg till oss och samtidigt upptäcker området. Tillsammans säkrar vi den goda utvecklingen här, för boende och butiker.

Exempel ur sortimentet:

Dammsugare, belysning, bakmaskiner

Småel: Våffeljärn, kaffebryggare och liknande.

Hushållsprodukter: Vispar, bunkar, slevar

Vitvaror: Kyl, frys, spis, tvättmaskiner

Krylbo Elmontage. Krylbohus investerar.

– Vi tittar på lite olika strategier för att få ännu fler besökare från området, aktiviteter och produktdemonstrationer på Krylbodagen till exempel, säger Pernilla Kindmark.

Företag Avesta Krylbo.

Paket med kyl, frys, diskmaskin och spis säljer bra just nu. På andra sidan gatan syns Krylbohus huvudkontor och kundmottagning.

Fina hus i Krylbo. Krylbo Elmontage.

En ny trappa och ramp upp till entrén gör butiken på Mejerigatan tillgänglig för alla. Huset byggdes redan 1928.

De vaknar till fågelsång

– Nu på sommaren kan vi vakna av fågelkvittret som hörs genom den öppna balkongdörren. Det är en lyx att ha det så här lugnt och ha skogen så nära.

Det säger Isabella Eriksson som tillsammans med maken Dennis Svensson, sonen Lionel och bonusdottern Maja nyligen flyttade in i en renoverad fyra i Karlbo.

Dopet för sju månader unga Lionel som hölls lördagen den 30 maj innehöll även en vigsel mellan Isabella och Dennis, till gästernas överraskning och förtjusning. Vännen och fotografen Felicias bilder från dagen ska skrivas ut och sättas upp i lägenheten.

– Vi gillar att skriva ut och titta på våra bilder, inte bara att ha dom i telefonen eller datorn. Bröllopsbilderna ska absolut ramas in och ställas så att dom syns, berättar Isabella.

Högst upp

Den unga familjen flyttade från en mindre lägenhet nära Avesta centrum till lugnet i Karlbo, högst upp i huset på Björklidsvägen.

– Vi vill ha det så lugnt som möjligt, vi tycker vi får det högst upp. Dessutom har vi trevlig utsikt. Vi ser ut mot gården på framsidan och på baksidan ser vi ut mot skogen och den nya lekplatsen och grillplatsen, säger Isabella.

Balkongerna vid vardagsrummet och det stora sovrummet vetter båda mot baksidan. Den vid vardagsrummet ska förses med nät så att katterna Skrutt och Sally kan röra sig fritt. På golvet läggs ett trägolv.

Renoverat

Familjens lägenhet är nyrenoverad. Med ny kyl och frys, ny diskmaskin, ny spis, nya golv, ny tvättmaskin, ny färg i taket och nya tapeter på väggarna. De båda badrummen är också upprustade. Ett missförstånd gör att tapeterna ska justeras, bortsett från det har det nya boendet överträffat förväntningarna. Isabella avslutar:

– Jag är hemma och mammaledig från mitt jobb på ett LSS-boende och trivs verkligen med att vara här, gå promenader i området eller åka in till träffar eller aktiviteter med barnen i Avesta. För Dennis, som nu jobbar natt, är det perfekt att det är så lugnt här att han kan sova på dagarna.

Familj bo nära naturen. Karlbo. Krylbohus.

Isabella och sonen Lionel i köket i den nyrenoverade lägenheten i Karlbo.

Leksplats Karlbo. Bo bra i Krylbohus.

Den nya lekplatsen med sandlåda får många besök av Dennis och Lionel i sommar.

Fin balkong. Bra boende i Krylbohus.

Sockerärtorna trivs utmärkt i solen på fönsterbrädan av marmor, den är original.

Familj Karlbo. Naturnära. Krylbohus.

Legotornen i Majas rum är det enbart Maja som kan hantera.

Satsning på företag inom skönhet och hälsa

Salong City i Krylbo finns nu på Ponsbachs väg 12, i Krylbohus totalrenoverade lokaler för företag inom hälsa och skönhet. Man gör plats för ett flertal entreprenörer i den nya satsningen.

– Det här är ett riktigt lyft. Allt är nytt, lokalerna är anpassade efter oss och utrymmena för besökare är mycket större, säger Kerstin Bohman som äger och driver anrika Salong City sedan 1987.

En av förmiddagens besökare är stamkunden Märta som kommit för klippning och permanent. På plats i den ena av de två frisörstolarna konstaterar även hon att flytten från de tidigare lokalerna i området, en halvtrappa upp, är mycket lyckad:

– Det blev liksom trevligare på alla sätt det här. Ett riktigt stort väntrum med kaffe finns det också.

Bättre ljus

Kerstin Bohman rullar vant håret på plats runt papiljotterna innan det är dags för permanenten som säkrar Märtas sommarfrisyr.

– Ljuset är väldigt mycket bättre här, både hur det faller in genom fönstret och genom den nya belysningen i taket. Det är en himla skillnad och underlättar mitt jobb, säger Kerstin.

Kollega intill

Salong City och Karins fotvård fortsätter att dela lokaler även i Krylbohus nya satsning för entreprenörer inom hälsa och skönhet. De är de första företagen på plats i det framväxande centret på Ponsbachs väg 10 (läs mer om Karins fotvård i separat artikel).  På adressen, nära boulehallen, fanns tidigare en vårdcentral.

Stora ambitioner

Fastighetsförvaltare Henrik Brossmann vid Krylbohus förklarar bakgrunden till investeringen.

– Vi har ett antal företag verksamma inom hälsa och skönhet hos oss sedan tidigare. Genom att rusta lokalerna från grunden och anpassa dem till deras krav hoppas vi att de blir än mer framgångsrika här. Vi tror att de nu kan locka kunder till varandra på ett nytt sätt, när de jobbar vägg i vägg. Vi har också tagit höjd för att detta lockar nya företag, en massör öppnar till exempel inom kort.

Salong City. Bo bra i Krylbohus.

– Det är en jättebra idé att samla oss i liknande branscher på ett ställe, menar frisör Kerstin Bohman, Salong City.

Salong Citys upprustade lokaler. Krylbohus.se

Salong Citys nya lokaler är upprustade från grunden. Det uppskattas även av stamkunder som Märta.

Hälso- och skönhetsföretagen på Ponsbachs väg, Krylbohus.

Besökarna till hälso- och skönhetsföretagen på Ponsbachs väg 10 delar på ett stort, luftigt väntrum komplett med kaffe och tidningar.

Nya lokalerna ett klipp för Karins Fotvård

 

– Riktigt bra luft, helt nytt och fräscht, bättre läge för kunderna och anpassat för rörelsehindrade.

Så låter det när Karin Forsell, kvinnan bakom Karins Fotvård, beskriver fördelarna med sina nya lokaler i Krylbohus nya center för företag inom hälsa och skönhet. Beläget i vårdcentralens tidigare lokaler, nära boulehallen.

Kunderna kommer till Karin för att få tånaglar klippta, förhårdnader slipade, liktornar eller vårtor behandlade, få fötterna masserade och insmorda eller för att få råd om hur man håller fötterna i gott skick. För att nämna något. Till sin hjälp har Karin en uppsättning specialmaskiner.

Lång erfarenhet

– Jag har drivit verksamheten i Krylbo i 20 år nu och det här är den bästa lokalen hittills. Jag har den plats jag behöver och det är väldigt bra ljus här, men en speciell lampa som kan riktas måste man ha som fotvårdsspecialist, berättar Karin.

Karins Fotvård delar även efter flytten till de nya lokalerna fikarum och lokal med Salong City (se separat artikel om Salong City), men smart mellanvägg förvandlar en salong till två.

– Vi har ganska många gemensamma kunder, så för dom är det lika enkelt som tidigare att besöka oss. Det är bara att slinka runt hörnet, konstaterar Karin.

Hälsosam korridor

Salong City och Karins Fotvård ligger längst upp i den korridor som nu fylls med entreprenörer inom hälsa och skönhet. Karin Forsell tror att satsningen kommer att bli framgångsrik.

– Jag tror det blir lockande att till exempel kunna få massage, klippa håret, fräscha upp fötterna och få naglarna fixade på ett och samma ställe. Absolut.

Karins fotvård. Företag. Krylbohus.

Bakom varje dörr i korridoren kommer det att finnas ett företag inom hälsa och skönhet. Längst ner får entreprenörerna ett gemensamt kök och en liten lounge.

Karins fotvård. Fina lokaler. Ponsbachs väg. Krylbohus.

Karin Forsell kan välkomna gamla och nya kunder till totalrenoverade lokaler på Ponsbachs väg 12.

Karins fotvård. Fotmassage. Krylbohus.

– Det känns lite som en nystart att komma till de här lokalerna, säger Karin Forsell och avrundar en behandling med fotmassage och insmörjning.

Hyr möblerat hos oss

Det unika lägenhetshotellet på Fridhemsgatan 13, nära järnvägsstationen i Krylbo, är under full uppbyggnad. Totalt byggs 20 lägenheter om till rum med hotellstandard för långtidsboende.

– Den första lägenhet vi byggde om som ett test har varit mycket populär. Därför går vi vidare, säger förvaltare Henrik Brossmann vid Krylbohus.

Det är lägenheterna i ett trapphus i den anrika trevåningsfastigheten som nu byggs om. Planen är att det första våningsplanet blir klart under våren. Då är alla rum fullt möblerade, har fritt wifi och eget badrum med dusch, toalett och tvättmaskin. Alla har också tillgång till ett gemensamt kök och ett sällskapsrum.

Trevligt lägenhetshotell

– Det blir billigare och trevligare än att bo på hotell, framför allt för de som bor några dagar, en vecka eller till och med ännu längre tid. Man har känslan av ett eget boende samtidigt som man enkelt kan träffa andra, om man vill och pandemiläget tillåter. Ur smittspridingssynpunkt är det till och med säkrare än hotell eftersom man inte behöver träffa någon, om man inte vill.

Boka den första hotellägenheten här: booking.com. Sök på Lägenhetshotell Karlbo.

Hyr möblerad lägenhet i Krylbo.

Hotellstandard med hemkänsla. Det ger Krylbohus lägenhetshotell.

Möblerad lägenhet hos Krylbohus.

Billigare och trevligare än att bo på hotell.

Fina badrum. Lägenhet Krylbo. Krylbohus.

Alla rum har eget badrum med dusch, toalett och tvättmaskin.

Trappar upp trivseln

 

– ”Jag ska resa bort en vecka. Kan du kolla min post och vattna mina blommor?” Ambitionen med satsningen på Trygga Trappan är att man lär känna sina grannar så att man kan be varandra om sådant. Och så att man ringer på dörren hos någon man inte sett på några dagar. I vissa trappuppgångar är det redan så, och vi vill sprida den stämningen till alla, förklarar Krylbohus VD Markus Andrén.

 

Trygga Trappan följer på tidigare initiativ för att först säkra tryggheten och sedan öka trivseln i Karlbo och Krylbo. Trygga Trappan handlar om mjuka värden. Om det som skapar goda relationer mellan de boende. Riktiga goda relationer.

– Man kan kalla det grannsamverkan i flerfamiljshus om man vill. Det börjar nu, med en dialog mellan de boende och med oss om vad som bidrar till trivsel. Det kan vara extra god ordning i trapphuset och källaren, en extra lampa på fasaden eller en gemensam aktivitet på gården. Vi välkomnar alla förslag, understryker Markus Andrén.

 

Utbildning

En aktivitet för de boende i ett trapphus kan till exempel vara en utbildning i brandsäkerhet i bostaden, då kan Krylbohus använda sina kontakter med räddningstjänsten så att det blir av. Är någon nyfiken på polisens arbete kan ett besök från dem också ordnas.

– Men det kan också vara att man helt enkelt träffar sina grannar och pratar om hur man vill att området ska utvecklas. Och vem som är vill göra vad. Sköta om ett litet grönsaksland eller ordna en gemensam grillkväll till exempel. Där kan vi bidra med en fikakorg eller något att lägga på grillen, berättar Markus Andrén och avslutar:

– Poängen är att de ska vara enkelt, kul, trevligt och öppet för alla som vill delta. Vi tänker oss också att vi har ambassadörer bland de boende som kan träffas och tipsa varandra om vad som fungerar i deras trapphus, på deras gård.

Markus Andrén. Bo bra hos Krylbohus.

– Det är bara att kontakta mig personligen om man vill göra en insats för att ytterligare öka trivseln här, säger Markus Andrén, VD för Krylbohus som nu lanserar satsningen Trygga trappan.

Bo tryggt och bra hos Krylbohus. Boende Krylbo, Karlbo och Avesta.

Du kan också lämna ditt förslag till ökad trivsel i Krylbohus expedition på Mejerigatan.

Rivstartar med renoveringar

Redan från start innebär även 2022 fortsatta investeringar i Karlbo och Krylbo.

I början av året görs bland annat takbyten, lägenhetsrenoveringar och byten av ventilationsaggregat.

 

– Det blir intensivt, även i år. Men det är så vi vill ha det, tills allt är klart. Vi börjar kunna det här med byten av tak och fönster nu, och tackar alla hyresgäster för gott samarbete under projektens gång, säger Henrik Brossmann, förvaltare vid Krylbohus, och berättar om några projekt första kvartalet (januari, februari, mars):

– På Kapellgatan byter vi fönster och tak. Därefter samma sak på Trastgatan.

– De gamla undercentralerna på Ponsbachs väg 18, 20, 22 och 24 byter vi ut till helt nya. Det ger bättre inomhusklimat och lägre förbrukning.

–  På Vintervägen och Fridhemsgatan byter vi ut ventilationsaggregaten, det kommer också att förbättra inomhusklimatet och minska energiförbrukningen.

 

Lägenheter som nya

Totalrenoveringen av lägenheter fortsätter med oförminskad hastighet. Arbete pågår nu i 25 lägenheter. Lindevägen 4 kan nämnas särskilt eftersom Krylbohus där renoverar alla lägenheter i ett tomt hus.

– Annat vi är i gång med tidigt är bland annat nya tak på Ponsbachs väg 18 och 22, 18 får även nya garageportar nu. Vi rustar också delar av fasaden på Björklidsvägen. Det blir ett fint lyft det med.

 

Ny belysning

Arbetet med att löpande ersätta den tidigare ytterbelysningen med LED-armaturer fortsätter i takt med att de gamla går sönder. De är energisnålare, har längre livstid och är därmed bättre för miljön.

– Till slut har vi LED-belysning över hela området. Belysning är viktigt för trivseln så det känns bra att det nu blir ett mer miljövänligt och driftsäkert alternativ, säger Henrik Brossmann.

Rustas upp. Lindevägen. Bo bra. Krylbohus.

Fastigheten vid Lindevägen 4 rustas upp från grunden. Bland annat med ny ventilation.

Fint boende Björklidsvägen. Krylbohus.

Husen vid Björklidsvägen rustas ytterligare genom nya plåtdetaljer på fasaden.

Stora investeringar även 2021

– Även 2021 investerade vi mycket stort i våra fastigheter i Krylbo och Karlbo. Vi har till exempel totalrenoverat ett fyrtiotal lägenheter, bytt 180 dörrar och tilläggsisolerat vindarna på fyra stora fastigheter, berättar Krylbohus VD Markus Andrén.

Under hösten 2021 inleddes även storsatsning som fortsätter under 2022. Det handlar om att skapa bättre inomhusklimat och samtidigt minska energiförbrukningen i de 27 fastigheterna och 744 lägenheterna.

Ett system för att styra värme och ventilation, Egain, har installerats. Det kommunicerar med undercentralerna, som styr hur mycket värme som ska ut i varje hus, och ventilationssystemen. Därför kontrollerades och justerades elementen i lägenheterna och givare installerades under 2021.

– Vi började med en stor genomgång och analys. Det vi upptäckte då fortsätter vi att jobba med tills allt är klart. Det kan handla om allt från element som inte fungerar som de ska till mindre läckage och byte av hela undercentraler eller ventilationsaggregat. Vi har redan nu bättre balans i värmesystem och jämnare temperaturer i lägenheterna, konstaterar Markus Andrén.

 

Rustade lägenheter

Ett fyrtiotal lägenheter totalrenoverades under året. Det innebär att golv har slipats och lackats eller bytts ut. Tak har spacklats och målats. Väggar har spacklats och målats eller tapetserats. Nya spisar, kylar och frysar har monterats i köken. Diskmaskiner har installerats där det varit möjligt.

Badrummen har fått nya golv, väggar och tak. Även handfat, duschar och toaletter har bytts ut. Varje nyrenoverad lägenhet har också fått en egen tvättmaskin.

– Lägenheterna blir som nya, men med den ursprungliga charmen med fiskbensparkett, fönsterbrädor i marmor och den ursprungliga köksinredningen bevarad och uppfräschad så långt det är möjligt. Att alla renoverade lägenheter redan är uthyrda visar hur populära de är, understryker Markus Andrén.

 

Nya dörrar på plats

Under året byttes de gamla dörrarna till källarna ut till nya, säkrare ståldörrar. De flesta fanns i trapphusen, men ett antal ledde ner i källarna från utsidan. Naturligtvis har de nya dörrarna det nya, säkrare låssystemet Iloq.

– Totalt har 180 dörrar satts på plats. Det är också ett bidrag till ökad trivsel och säkerhet i trapphusen och bostäderna.

 

Isolering och brandvarnare

Fyra vindar på fyra stora fastigheter har isolerats under året. Det gjordes genom att lösullsisolering sprutades in. Det bidrar till att sänka energiförbrukningen och förbättra inomhusklimatet ytterligare.

Under 2021 har också lägenheter som saknat brandvarnare eller haft gamla brandvarnare fått nya uppsatta. Det har gjorts i hundratals lägenheter.

 

Parkering och yttre miljö

Projektet för att få bättre ordning och redan på bilarna i området intensifierades under 2021. Nu har cirka hälften av områdets parkeringsplatser fått nya markeringar och skyltar som visar vad som gäller. Kontroller genomförs regelbundet så att rätt bilar står på rätt plats och inte blockerar vägen för exempelvis räddningstjänsten.

Den yttre miljön har också rustats upp under året, bland annat på Brunnbäcksvägen och Björklidsvägen.

Ny ståldörr källare. Krylbohus.

Nya ståldörrar ersätter de gamla ner till källarna.

Fin lägenhet hos Krylbohus.

Lägenheterna rustas till nyskick men på ett sådant sätt att hyran inte blir för hög.

Fin lekplats hos Krylbohus.

Lek- och uteplatsen vid Brunnbäcksvägen fick en rejäl uppdatering under 2021.

Givande arbete bra för miljön

 

Krylbohus arbete för att minska energiåtgången och minska sin miljöpåverkan fortsätter. Hösten 2021 installeras nya mätare i alla lägenheter. De visar bland annat hur varmt det är i varje lägenhet. Dessutom justeras termostaterna så att elementen ger den värme de ska. Inte mer. Inte mindre.

– Tillsammans med vårt nya datasystem för att mäta och styra värmen i alla lägenheter kan vi spara energi och höja komforten inomhus ytterligare, berättar Christian Domanski, driftansvarig.

 

Krylbohus investerar stort

Bostäderna i Karlbo har redan det nya systemet. Nu fortsätter arbetet med alla lägenheter i Krylbo. När allt är klart kan Christian och hans kolleger se exakt hur mycket energi som förbrukas och hur varmt det är i varje lägenhet. Om något är fel slår systemet larm. Och arbetet med att hitta orsaken börjar. Systemet kan visa i princip alla data vad gäller energiförbrukning. Hus för hus. Lägenhet för lägenhet. Förändringar över dagen och över året. Detta är en av Krylbohus största teknikinvesteringar.

– Vi har redan gjort de största sakerna för att minska vår användning av energi. Vi har bytt tak och isolerat vindarna bättre. Vi har bytt fönster och ventiler. Vi har bytt ytterdörrar och vissa fasadpartier. Det här är nästa steg, säger Christian och studerar uppgifterna på sin dataskärm. Där syns, förutom temperatur, även hur fuktigt det är i lägenheterna.

 

Klart till våren 2022

– Är det för höga värden länge kan vi undersöka varför det är så. Om det går upp en kort stund och sedan försvinner kanske någon nyss har duschat och tvättat. Har en lägenhet väldigt hög energiförbrukning kan vi till exempel prata med hyresgästen och fråga om något fönster brukar stå öppet länge, eller kontrollera så att det är ordentligt isolerat runt fönstren.

Målsättningen är att systemet ska vara installerat överallt och intrimmat till våren 2022. Under arbetet med injusteringen hittar man också andra saker som bidrar till en lägre energiförbrukning när de har åtgärdats. Det är vattenkranar som står och droppar och toaletter där vatten fortsätter att rinna efter spolning. I samband med installationen av nya givare passar man också på att kontrollera brandvarnarna i lägenheterna.

 

Stor teknikinvestering av Krylbohus

Prickarna på skärmen visar givarna i lägenheterna. Kopplat till dem finns exakta värden på temperatur och luftfuktighet.

Injustering av givarna görs för hand

Injustering av givarna görs för hand i lägenheterna. Då kontrolleras även brandvarnarna.

Christian Domanski, driftansvarig vid Krylbohus

– Ambitionen är att sänka vår totala energiförbrukning, och därmed vår miljöpåverkan, ordentligt. Men det är för tidigt att gå med några procentsatser ännu, säger Christian Domanski, driftansvarig vid Krylbohus.

Khedr Khaddam och sonen Muhammed lägenhet Krylbohus

Khedr Khaddam och sonen Muhammed kollar in den nya givaren i sin lägenhet.

Lyft även för utemiljön

 

– Husen i Karlbo är rustade, från topp till tak. Med nya dörrar, nya fönster och ny belysning. Strax efter semestrarna fick även vägar och parkeringarna som behövde det ny beläggning. Nu under hösten går vi vidare med utemiljön, berättar Henrik Brossmann, förvaltare vid Krylbohus.

Asfalten ligger svartglänsande ny utanför Krylbohus fastigheter vid Brunnbäcksvägen i Karlbo. I september började jobbet med att fräscha upp det sista som behöver fixas i området.

 

Ökad trivsel

– Det är en satsning som ytterligare ökar trivseln i området och något hyresgästerna verkligen har efterfrågat, intygar Henrik Brossmann.

På listan över det som gjorts fram till oktober finns kompletterande markarbeten, gungställning, grillplats, bänkar och en ny sandlåda.

– Vi har många barnfamiljer i området så inte minst den nya lekplatsen tror vi blir mycket populär. Under gungställningen och lekställningen blir det en speciell sorts flis som gör att man inte slår sig så mycket, säger Henrik Brossmann.

Ny lekplats hos Krylbohus

Områdets yngre invånare kan glädjas åt den uppdaterade lekplatsen.

Foto: Elin Fränberg

Ny grillplats hos Krylbohus

Den nya grillplatsen blir en naturlig samlingsplats när vädret blir varmare igen.

Ökad trivsel hos Krylbohus

Johan från Avesta park- och trädgårdsservice och Ghattas från SMB jobbar med staketet runt den nya gungställningen.

Fint kvällsljus. Lekpark. Bo bra. Krylbohus.

Nya gungor för stora och små är nu på plats. På marken har flis för mjuka landningar lagts.

”Vilket lyft för verksamheten!”

 

Tjejjouren MOA är ny hyresgäst hos Krylbohus. Med cirka 100 nyrenoverade kvadratmeter på Mejerigatan har de nu tillgång till ett stort konferensrum, ateljé/pysselrum, kontor/samtalsrum, kök, toalett och kapprum.

– Alltså vilket lyft det här blir för vår verksamhet! Vi kan inte nog tacka Krylbohus för deras bemötande och vår nya lokal, säger Eva Lyckholm, föreningens ordförande.

Nya element. Ny färg på väggar och tak. Ny spis och ny frys och ny kyl. Nya golv. Nya fönster och dörrar. Och en helt ny storlek för verksamheten.

– Tidigare lokaler vi lånat kan inte jämföras med det här. Vi har till och med en egen, rätt så pampig entré. Härifrån har vi alla förutsättningar att lyfta vår verksamhet ytterligare, berättar Eva.

Verksamheten är att på alla sätt stötta tjejer när det inte mår bra i livet. Det sker i dag via chatten på rokstjejjourer.se, där jourtjejerna sitter och arbetar med chatten flera kvällar i veckan. Med de nya lokalerna kommer också nya möjligheter att bjuda in kommunens tjejer till olika aktiviteter.

 

Uppsöker och stöttar

– Vi har även en uppsökande verksamhet där vi möter ungdomarna på högstadiet och gymnasiet och pratar värderingar och informerar om oss och andra med stöttande funktioner. Vi menssäkrar även offentliga toaletter i kommunen så att det finns gratis mensskydd där, säger Eva och lutar sig mot den fondvägg med lila nyanser som hon och en annan volontär själva målat. Lila är Tjejjouren MOA:s egen färg.

Henrik Brossmann, förvaltare, välkomnar Tjejjouren bland Krylbohus hyresgäster och som grannar till kontoret:

– Dom behövs och gör ett jättebra jobb. Det är en ära att ha dom i huset.

 

Över hela landet

Verksamheten finns över hela landet genom moderorganisationen Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, och startade på allvar i Avesta i maj 2019. Fram till slutet av september i år hade Tjejjouren MOA chattat 1 451 gånger med tjejer som behöver stöd.

– Blir det riktigt tunga saker är vi noga med att prata med varandra och hjälpa varandra, så att vi kan ge så bra stöttning som möjligt till våra stödsökande. Och självfallet är alla som tar kontakt med oss anonyma om de vill vara det, avslutar Eva.

Tjejjouren ny hyresgäst Krylbohus

I det stora rummet kommer volontärerna att chatta med tjejerna som behöver stöd. Här kommer också aktiviteter att ordnas.

Eva Lyckholm Tjejjouren MOA

Eva Lyckholm jobbar som högstadielärare till vardags och är en av volontärerna som driver Tjejjouren MOA.

Fred Pacora justerar in dörren

– Det är lite passande men det blir bra till slut, konstaterar Fred från Pacora och justerar in dörren.

Tjejjouren en av Krylbohus hyresgäster

En bred trappa och ett stort kapprum möter besökarna när de kommer in i lokalerna.
– Ingen annan lokal vi tittat på kan mäta sig med detta, säger Eva Lyckholm.

Öppnar receptionen och stärker servicen

 

Från och med måndag 4 oktober är Krylbohus nya reception öppen för besökare mellan 08.00 och 16.00. Med lunchstängt mellan 12.00 och 13.00.

– Det är en följd av Folkhälsomyndighetens förändrade rekommendationer och vår ambition att hela tiden höja servicenivån gentemot våra hyresgäster, konstaterar Markus Andrén, vd för Krylbohus.

I praktiken kan det som klaras av under ett personligt besök i receptionen också göras via Krylbohus hemsida eller via mejl och telefon. Även nyckelhanteringen är på väg att flyttas ut på plats i samband med inflyttning, mer information om det följer.

 

Personlig kontakt hos Krylbohus

– Vi har fortfarande hyresgäster som föredrar en personlig kontakt av olika skäl. Och det ska vi naturligtvis kunna erbjuda nu när rekommendationerna tillåter det. Vi hoppas alla att det fortsätter så, säger Markus Andrén.

Jennifer Brandt och Elin Fränberg turas om att bemanna receptionen. Båda jobbar även med uthyrning och felanmälan.

– Vi kommer att täcka upp för varandra så att servicen blir riktigt bra, oavsett om man tar kontakt via hemsidan eller kommer in till receptionen, intygar Elin Fränberg.

Krylbohus reception

Krylbohus reception finns intill huvudkontoret på Mejerigatan.

Välkomna till Krylbohus

Besökare till receptionen väntar utanför tills det är deras tur.

Bra service hos Krylbohus

Elin och Jennifer, tillfälligt borta när bilden togs, har sina skrivbord mittemot varandra och kommer att jobba tätt tillsammans med kundservice.

Krylbodagen lockade många

 

– Tack till alla som besökte oss på Krylbodagen i lördags! Det är alltid trevligt att träffa våra hyresgäster och andra som vill veta mer om vårt arbete för att utveckla området ytterligare. Ett särskilt tack till gänget från bordtennisklubben IK Juno som hoppade in och skötte grillen med kort varsel, säger Elin Fränberg, administratör vid Krylbohus.

Information, tipspromenad, slogantävling och grillad korv, festis, kaffe och kaka dukades upp vid Krylbohus lokaler på Mejerigatan. Även bilder från en av de många lägenheter som nyligen renoverats fanns att ta del av.

 

Hundratals besökare

Elin och kollegan Henrik Stenvi, fastighetstekniker, kunde räkna in hundratals besökare under dagen. Av dem valde 55 att gå tipspromenaden. Vann gjorde Ann-Charlotte Möller, hon var en av tre som hade åtta av nio rätt. Hon gissade bäst på utslagsfrågan och bärgar därmed ett presentkort på 1 000 kronor på Mio.

 

Slogantävlingen vanns av Fhanny Lantz med formuleringen:

”Skapa livsminnen med oss – Krylbohus förstås!”

Hon tar hem ett presentkort på 1 000 kronor på Intersport.

 

Under dagen fanns Ambulansen, Räddningstjänsten och Polisen på plats i Mossparken, bakom Krylbohus kontor. Även där var det väldigt många besökare under dagen. Nyöppnade Tjejjouren Moa Avesta, vägg i vägg med Krylbohus kontor, lockade också många intresserade.

 

Rätt svar på tipspromenaden.

  1. Hur många tak har Krylbohus bytt de senaste två åren? X: 15.
  2. Hur många fönster/balkongdörrar har bytts ut sedan starten? 2: 1 445.
  3. Vilket år startade Krylbohus sin verksamhet? X: 2018.
  4. Hur många fastigheter förvaltas av Krylbohus? 2: 27.
  5. Bredvid parken syns ett grått betongtak. Vad finns här? 2: ett parkeringsgarage.
  6. Just nu byter vi ut källardörrar som angränsar till trapphus. Hur många tror du att det är? 1: 204.
  7. Vad heter Krylbohus VD? 1: Markus.
  8. Hur många är anställda vid Krylbohus? 2: 14.
  9. Vid Fridhemsgatan 13 fanns en gång i tiden ett? X: SJ:s övernattningshotell.
  10. Utslagsfråga. Hur många nycklar finns i hinken? Svar: 935 stycken.
Krylbohus Krylbodagen lyckat arrangemang
Besökare Krylbodagen hos Krylbohus
Krylbodagen Glada hyresgäster hos Krylbohus

Chans till vinst hos Mio och Intersport på Krylbodagen

 

På lördag genomförs den första Krylbodagen. Krylbohus arrangerar en tipspromenad i parken utmed Järnvägsgatan och framför kontoret tänder Avesta Brovallen HF grillen.

– Den som vinner tipspromenaden får ett presentkort på 1 000 kronor till möbelvaruhuset Mio. Vinnaren av handbollsföreningens utmaning tar hem ett presentkort på 1 000 kronor på Intersport. Vinnarna presenteras här på vår hemsida, konstaterar Elin Fränberg, administratör vid Krylbohus.

 

Ånglok, veteranbilar och veteranlastbilar

Krylbodagen är ett nytt arrangemang som samordnas av Avesta kommun. Under lördagen den 25:e september mellan 11.00 och 15.00 finns möjlighet att testa många olika aktiviteter och studera många olika verksamheter. Två exempel: Den som tycker om ånglok, veteranbilar och veteranlastbilar får sitt lystmäte i lokstallarna, ett hundratal meter från Krylbohus kontor. Polisen, Ambulansen och Räddningstjänsten visar upp sina fordon i Mossparken, bakom Krylbohus kontor.

 

Området förändras och förädlas

– Alla vi som deltar hoppas naturligtvis att det kommer mycket folk. Det känns bra att vi kan visa upp området och hur det fortsätter att förändras och förädlas, säger Elin som själv kommer att finnas på plats tillsammans med kollegan Henrik Stenvi, fastighetstekniker.

I sammanhanget kan nämnas att utslagsfrågan i Krylbohus tävling kommer att erbjuda en alldeles särskild utmaning. Självfallet finns möjlighet att veta mer om Krylbohus boende och fortsatta arbeten i Krylbo och Karlbo.

Krylbohus kontoret

Grillat och passande dryck kommer handbollsföreningen att erbjuda till bra pris framför Krylbohus kontor under Krylbodagen.

Krylbohus Krylbodagen Parken

Krylbohus tipspromenad kommer att slingra sig fram i parken utmed Järnvägsgatan.

Bättre service med ny reception

– När pandemin är över öppnar vi vår nya reception för besökare på dagtid. Tills vidare öppnar vi i samband med att vi skriver kontrakt, lämnar ut hyresavier eller hanterar nycklar eller taggar. Och då har vi kommit överens med hyresgästen vilken tid vi som gäller i förväg.

Det säger Elin Fränberg, som arbetar med uthyrningen vid Krylbohus.

Receptionen ligger vid Krylbohus kontor på Mejerigatan. Den är inglasad och komplett med arbetsplats och receptionsdisk.

– Det här blir väldigt bra både för oss som jobbar här och våra hyresgäster. Det är ett led i vårt arbete för att hela tiden förbättra vår service, konstaterar Elin.

Besök i receptionen bokas tills vidare på 0226-611 11. Tryck sedan på 1 för uthyrning.

Nyrenoverat Avesta. Elin jobbar.

Bakom disken finns en arbetsplats för Krylbohus personal.

Nyrenoverat hos Krylbohus. Elin bakom disk.

Elin är den som oftast möter besökarna i receptionen.

Sommarjobbarna gör rent hus

Sommarjobbarna är nu i full gång i våra områden i Krylbo och Karlbo. Från vecka 24 till och med vecka 30 är det åtta ungdomar som delar på arbetsuppgifterna.

– Jag jobbade här förra sommaren också. Jag trivs bra, det är omväxlande och så får man vara ute på dagarna. Jag tycker det är bra områden också, med stora grönytor. Det betyder mer jobb till oss, och det vill vi ha, konstaterar Edwin som denna dag rensar ogräs och snyggar upp vid Ponsbachs väg tillsammans med Josef. Till vardags studerar killarna på gymnasium i Lindesberg respektive Avesta.

Killarnas arbetsledare är Bassem, som arbetar med Krylbohus yttre miljöer. Han är mycket nöjd med sina unga sommarkollegor:

– De jobbar bra och är trevliga. Det är roligt för oss med nya arbetskamrater på sommaren.

Trivs bra på Krylbohus

Sommarjobbarna fokuserar på yttre skötsel. Det betyder gräsklippning, ogräsrensning, häckklippning, sopning, målning med mera. Lee och Gustav ska denna dag måla delar av taket till parkeringsgaraget med infart från Mejerigatan. Den ljusgrå färgen får betongytan att åter se ny ut.

– Jag tog studenten i år och vill jobba så mycket som möjligt denna sommar. Om allt går som jag hoppas får jag jobba på Krylbohus även under hösten. Jag trivs bra med jobbet och de som jobbar här, säger Lee och doppar penseln på nytt.

Årets sommarjobbare: Adrian, Edwin, Enejd, Gustav, Jacob, Josef, Lee, Leo.

Sommarjobbare trivs hos Krylbohus.

Edwin, närmast kameran, går loss på ogräset tillsammans med Josef och Bassem.

Rent och fint hos Krylbohus.

Sopar rent. Bassem, i mitten, är nöjd med sommarjobbarna Josef, till vänster, och Edwin.

Sommarjobbar snyggt och tryggt på Krylbohus.

Sommarjobbarna snyggar även upp på parkeringsplatser och infarter.

Lee har bra sommarjobb på Krylbohus.

Lee hoppas få jobba kvar på Krylbohus även till hösten.

Sommarjobbar på Krylbohus.

Målning hör också till sommarjobbarnas arbetsuppgifter.

Snyggt och fint hos Krylbohus.

Betongtaket till parkeringsgaraget snyggas upp av Lee, bilden, och Gustav.

Snyggare i sommar

I sommar får den yttre miljön vid Brunnbäcksvägen i Karlbo ett rejält lyft. Under två och en halv månad åtgärdas asfalten och grönytorna i det populära området strax utanför Avesta.

– Taken, ytterdörrarna och fönstren har bytts och lägenheterna renoverats, nu är det dags att uppdatera miljön runt husen också. Det kommer att bli riktigt, riktigt bra när allt är klart. Det är redan ett väldigt populärt område men vi är inte nöjda förrän allt blir som vi tänkt oss, konstaterar fastighetsförvaltare Henrik Brossman.

Det är nu kö till en lägenhet i något av de välbyggda, tidstypiska husen i Karlbo, med närhet till Dalälven, skola och förskola. Satsningen på områdets yttre miljö innefattar också en uppdatering av lekplatsen i den populära parken mellan husen.

Bra boende i Karlbo.
Här bor du bra i Karlbo och Krylbo.
Bo bra i Karlbo Krylbo Avesta.

Skön sommar!

Vi på Krylbohus önskar alla våra hyresgäster och samarbetspartners en riktigt skön och säker sommar!

Övre raden från vänster: Jennifer – uthyrning. Salar – fastighetsskötare. Henrik – förvaltare. Markus – VD. Talida – administration. Andoni – fastighetsskötare. Yiannis – hantverkare.

Nedre raden från vänster: Christian – driftledare. Saleh – fastighetsskötare. Bassem – utemiljö. Elin – uthyrare/ansvarig felanmälan. Henrik – projektledare. Andrea – ansvarig utemiljö.

Saknas på bilden gör: Benny – elektriker och Abdulrahman – snickare.

Även under sommaren ringer du 0226 – 611 11 för att komma i kontakt med oss. I alla ärenden. Felanmälan kan du också göra dygnet runt på vaktmasteri@krylbohus.se.

Vi har begränsad bemanning när det är semester. Åtgärder som inte är akuta kan därför ta lite längre tid än vanligt.

Vi på Krylbohus. Bo bra i Avesta Krylbo.

Nytt koncept för Företagslägenheter

Krylbohus arbetar nu fram ett koncept för så kallade företagslägenheter i ett lägenhetshotell. Det är bostäder som kan hyras för exempelvis en dag, en vecka, en månad eller mer. Ambitionen är att det till hösten finns ett 20-tal lägenheter att hyra enligt det nya konceptet. Tanken är att människor som är i Avesta-Krylbo med omnejd för att jobba en kortare eller längre tid ska erbjudas ett säkert, trevligt och komfortabelt boende.

– Samtliga företagslägenheter blir helt nyrenoverade till hotellstandard och får en inredning som matchar det, med fritt wifi och TV. De har också badrum och kök så att man kan laga sin egen mat. Det är ett hemtrevligt, lyxigt och prisvärt alternativ till att bo på hotell och mer bekvämt än att hyra privat, konstaterar fastighetsförvaltare Henrik Brossmann.

Företagslägenheterna som läggs ut på marknaden i höst kommer även att ha större, gemensamma kök och sällskapsytor i samma fastighet. Tillgång till tvättmaskin ingår. Lägenheterna är ettor, självfallet har alla separat dusch/toalett. Ett antal företagslägenheter har balkong. Läget blir nära stationen, extremt lättillgängligt för den som väljer att åka med tåg eller buss.

Lägenhetshotell Karlbo i Avesta – uppdaterade priser för 2021 (booking.com)

Badrum i lägenhetshotell. Krylbohus.

Badrummen blir nyrenoverade, ljusa och kompletta med nya duschar och nytt porslin (konceptbild).

Hög standard. Lägenhetshotell. Krylbohus.

Rummen utrustas och möbleras till hotellstandard, även köken (konceptbild).

Hotellrum. Lägenhetshotell. Krylbohus.

TV, fritt wifi och smakfulla möbler av god kvalitet ingår självfallet i utrustningen (konceptbild).

Markus Andrén ny VD för Krylbohus

Markus Andrén tar över som VD för Krylbohus efter Anders Fredriksson, som fullgjort sitt uppdrag med att planera och låta genomföra en rad åtgärder som markant höjt statusen för Krylbohus områden i Krylbo och Karlbo. Man äger också fastigheten Örnen i centrala Avesta.

Nu går Krylbohus in i en ny fas, som en etablerad och uppskattad fastighetsägare. Något som bland annat gav titeln Årets Fastighetsprofil 2020 (en utmärkelse från Fastighetsägarna).

 

– Anders och gänget på Krylbohus har gjort ett mycket bra arbete, med ett imponerande engagemang för husen, området och hyresgästerna. Jag ser fram emot att bidra med det jag kan och vill göra för att vi tillsammans ska fortsätta med det arbetet, säger Markus Andrén.

Markus Andrén kommer närmast från en liknande tjänst, förvaltningschef, vid Tunabyggen i Borlänge. Även där arbetade han med att förädla bostäder och kommunicera med kollegor och hyresgäster.

 

Jobba tillsammans

– Det finns ett ordspråk jag tycker om, som beskriver hur jag vill jobba: ”Om du vill gå fort, gå ensam. Om du vill gå långt, gå tillsammans.” Det gäller mellan oss på Krylbohus och det gäller vårt arbete med hyresgästerna och olika myndigheter och organisationer. Det är tillsammans vi lyckas med det vi vill göra.

Markus Andrén jobbade åtta år som officer inom Armen och slutade där med kaptens grad innan han gick vidare till fastighetsbranschen och en högskoleutbildning till ekonom. Under tiden i armén hann han också hunnit med NATO-uppdrag i Afghanistan. Något som gav lika stora som berikande erfarenheter.

– Att leva och verka i en kultur helt olik ens egen gör att man inser att de egna lösningarna på olika utmaningar inte är de bästa överallt. Man måste anpassa sig till olika situationers och människors förutsättningar, utan att tappa fokus på det man ska uppnå. Den principen kan översättas till företagsvärlden och fastighetsbranschen också.

 

Markus Andrén

Utbildning: Officer, Militärhögskolan. Ekonom, Högskolan Dalarna.

Ålder: 40 år.

Familj: Fru, tre barn.

Bor: Hus i Gustafs.

Fritid: Tränar en sons fotbollslag, materialare i en sons ishockeylag. Spelar padel, tränar styrka, gillar MTB. Fixa med hus och trädgård.

Ser: Serier, The Handmaid´s tale är en favorit.

Läser: I sommar blir det skönlitteratur. Annars mycket facklitteratur.

Markus Andrén VD Krylbohushus.

– Sådana här erbjudanden kommer inte ofta. Jag behövde inte göra mycket research innan jag bestämde mig för att acceptera utmaningen, säger Markus Andrén, ny VD på expansiva Krylbohus.

Ny VD på Krylbohus.

Markus Andrén, med en bakgrund inom försvaret och fastighetsbranschen, är ny VD för Krylbohus sedan 7 juni.

Säker sommar

Under sommaren vill många gärna bada eller hoppa studsmatta. Men vi påminner om att det är förbjudet att ha pool eller studsmatta på våra områden, riskerna för att någon ska drunkna eller skada sig är helt enkelt för stora.

 

Vi kan istället tipsa om de lekplatser vi har på området och de fina badplatser som finns nära oss.

På grund av risken för brand är det inte heller tillåtet att ha kolgrill på sin balkong eller uteplats. Använd istället grillarna som finns på våra områden.

Sommar. Bo bra på Krylbohus.
Jordgubbar. Krylbohus.se
Lavendel. Fint hos Krylbohus.

Säkrare dörrar till källarna

Nu byts över 200 källardörrar ut, i princip varje dörr som leder från ett trapphus ner till en källare. Det är dörrar av stål som också är brandsäkra. Krylbohus börjar med att byta dörrarna vid Ponsbachs väg och vid delar av Parkgatan.

– Vi siktar på att vara klara med den första etappen i juni. Senare går vi vidare med tre andra etapper. Det som avgör hur fort det går är faktiskt tillgången på dörrar. På grund av coronapandemin är det brist på den här typen av dörrar. Värt att tillägga är att alla också får automatiska dörrstängare, konstaterar fastighetsförvaltare Henrik Brossmann.

Även de nya dörrarna kommer naturligtvis att ha de programmerbara Iloc-nycklarna och Iloc-låsen. Det ger rätt personer tillgång till källarna. Närmare information sätts upp i trapphusen när det är dags att byta dörrar.

Gammal källardörr. Krylbohus.

En del av de gamla dörrarna hade skador efter försök att bryta upp dem.

Ny källardörr hos Krylbohus.

De nya dörrarna ger också trapphusen ett lyft utseendemässigt.

Bättre P-ordning

Marken vid parkeringarna intill Stationsgatan 43 och Gripgatan 1 har köpts av Krylbohus. Det betyder att motorvärmarnas funktion kan säkras och att felparkerare kan bötfällas. Med en bättre ordning som följd. Även grönytorna bredvid parkeringarna kan ses över på ett bättre sätt.

Vill du hyra en plats?

– Det blir också rättvist jämfört med andra hyresgäster. Nu betalar även dom som parkerar vid Stationsgatan 43 och Gripgatan 1 lika mycket som andra med parkeringsplats eller motorvärmarplats hos oss, konstaterar Krylbohus VD Anders Fredriksson.

På parkeringen vid Stationsgatan finns 12 platser och på Gripgatan 10. Vill du hyra en parkeringsplats ringer du Krylbohus på 0226/611 11 eller mejlar info@krylbohus.se.

Bo bra hos Krylbohus. Stationsgatan.

Parkeringen vid Stationsgatan 43. Marken där hade tidigare en annan ägare.

Bo bra hos Krylbohus. Gripgatan.

Även marken med parkeringarna invid Gripgatan 1 ägs nu av Krylbohus.

Andreas nya arbetskompis

Krylbohus uppdaterar regelbundet fastighetsskötarnas maskinpark. Senaste investeringen är en ny traktor.

– Med den kan vi jobba smidigare. Med bättre service till våra hyresgäster. Vi kan skotta snö och sopa bort sand mycket fortare, säger fastighetsskötare Andrea Lescan. Det är han som oftast kör den splitternya traktorn.

Volvon ersätter en cirka 30 år gammal maskin. Förutom högre kapacitet har den också lägre förbrukning och mindre miljöpåverkan.

– Allt är tystare och bättre. Den är perfekt att sitta i. Med bättre stol. Det är bättre värme och kyla i den. Den är starkare och har bättre plog och borstar.

I skrivande stund, i början av maj, används traktorn ofta till att sopa bort grus, Andrea sitter i den två till fyra timmar per dag. När snön faller kan det bli hela arbetsdagar bakom ratten.

– Det är mycket lättare att jobba med nya traktorn. Roligare också. Stor skillnad.

Krylbohus. Ny traktor. Ett riktigt lyft.

Ett riktigt lyft. Den nya traktorn har också högre lyftkapacitet än den tidigare.

Krylbohus. Fastighetsskötare.

Säker bakom ratten. Andrea har jobbat som fastighetsskötare i Krylbo sedan 2012.

Fastighetsskötare med ny traktor. Krylbohus.

Jag rullar. Den nya traktorn är en midjestyrd Volvo L30G.

Moa och Filip skapar hem på Stationsgatan

– När Elin öppnade porten och vi fick se de stora valven och de gamla dörrarna var det klart. Sedan kom vi in i lägenheten och såg takhöjden och de djupa, vackra fönstren och kände bara att allt var jätterätt. Filip var lite mer svårflirtad, men han kommer att älska lägenheten lika mycket som jag ju längre tiden går.

Det berättar 19-åriga Moa Lundin när hon återger visningen av den tvåa hon och sambon Filip Linder, 20, flyttade in i slutet av februari. Elin är uthyraren Elin Fränberg vid Krylbohus och huset Moa berättar om är den imponerade stenfastigheten på Stationsgatan 43 A-B.

Moa och Filip flyttade från ett timmerhus utanför Sala till lägenheten i Krylbo. Ambitionen är att sänka kostnaderna och spara pengar till ett framtida husköp. Den långsiktiga drömmen är en gård på landet med plats för egna hästar.

– Det får ta den tid det tar. Här vill vi bo länge. Lägenheten har en huskänsla, fast det ´bara´ är en tvåa. Takhöjden på 3.10 gör sitt till och det stora köket är bara så härligt, där drunknar man nästan. Alla detaljer som bevarats gör att man får en känsla för hur människor har bott förr, sådant älskar jag, säger Moa.

 

Ambitiös inredning

Exakt hur de ska inreda sitt nya hem är ett pågående projekt. Men klart är att det kommer att ske med respekt för husets historia och arkitektur. Ambitionen är, säger Moa ”att framhäva det gamla med en modern prägel”.

Filip jobbar som rörmokare och Moa går sista året på gymnasiet, efter vårens student väntar ytterligare studier. Så den extrema närheten till busstationen och järnvägsstationen är också ett plus. Liksom omgivningarna.

– På andra sidan husen rinner Dalälven och grannarna har berättat att dom brukar grilla tillsammans på somrarna. Det känns så tryggt och trevligt här. Till Coop går vi på tio minuter, till ridhuset tar det kanske en halvtimme om jag går dit.

 

Hemma i ”Kassan”

I sammanhanget kan nämnas att Moa växte upp i stationshuset i Norberg och att huset hon och Filip nu bor i kallades för ”Kassan” under järnvägens glansdagar. Detta eftersom det innehöll SJ: s ”änke- och pupillkassa”, vilket betyder att man hanterade försäkringar som kunde tillfalla änkor och minderåriga efter en järnvägsanställds död eller personskada. Huset byggdes 1918 – 1919, liksom huset mittemot.

– Två gamla damer har berättat för mig om husets historia, det är så coolt. Till och med i vårt stora förråd i källaren ser och känner man hur det var förr. Hela stämningen här, jag bara älskar den…

Mysigt kök. Krylbohus.

Det stora köket har gott om plats för matplats och mängder av gäster, när tiden så åter tillåter.

Fint vardagsrum. Krylbohus.

Takhöjden och de djupa fönsternischerna har bevarats sedan byggtiden. Det syns bland annat i vardagsrummet som lätt sväljer den stora soffan med avslutande schäslong.

Bo bra. Arbetsplats. Krylbohus.

Även en välordnad arbetsplats får plats i Moa och Filips stora lägenhet där varje inredningsdetalj är noga utvald.

Nytt nummer till oss

0226 – 611 11

Det är det enda nummer du ska använda till Krylbohus. Det gäller alla ärenden. När du ringt får du välja vad det gäller, se bilderna här nedanför.

Det nya numret gäller från 1 mars 2021 och ersätter alla tidigare nummer. Det beror på att vi har skaffat en ny växel för att höja vår service.

07.00 – 16.00, måndag till fredag, kommer du i kontakt med oss på kontoret. Behöver du akut hjälp under kvällar och helger ringer du samma nummer. Då hjälper Securitas dig, de har hand om fastighetsjour och störningsjour. Men du kan bara få hjälp av dom om problemet är akut.

Felanmälan kan du också göra dygnet om på vaktmasteri@krylbohus.se. Skriv

Namn:

Adress:

Telefonnummer:

Beskriv felet tydligt. Var är felet? Vad är fel? Hur länge har det varit fel?

Uthyrningen kan du mejla om har en fråga om bostad, lokal, garage eller liknande. Mejla dygnet om på: info@krylbohus.se

På grund av pandemin är kontoret stängt för besök tills vidare.

Kontakta Krylbohus

Ring först 0226 – 611 11 till Krylbohus.

Välj sedan: 1 – Uthyrning.   2 – Fakturor/kontrakt.
3 – Felanmälan.   4 – Parkering.   5 – Övriga frågor.

Krylbohus prisas av Fastighetsägarna

Krylbohus får pris som ”Årets Fastighetsprofil” i region Mitt-Nord 2020 av organisationen Fastighetsägarna.
– Riktigt glädjande och inspirerande. Vi ser det som ett kvitto på att vi jobbar på rätt sätt och att våra samarbeten fungerar bra. Jag tänker på allt vi gör tillsammans med våra entreprenörer, kommunen och myndigheterna. Men inget av detta hade varit möjligt utan vår motiverade och hängivna personal, konstaterar Krylbohus vd Anders Fredriksson.

 

Skapat ett nytt bostadsklimat

Tidigare pristagare har vanligtvis rustat upp äldre, ståndsmässiga hus eller svarat för innovativa energilösningar. Krylbohus prisas för att ha vänt områdets utveckling och skapat ett nytt bostadsklimat och en ny standard över hela linjen. I motivationen står bland annat:
”… Med ett målmedvetet arbete, omfattande renoveringar och långsiktighet i fastighetsägandet med hyresgästernas bästa för ögonen, har Krylbohus vänt ett ökänt område till ett bestånd där hyresgästerna trivs och känner trygghet i boendet…”

Anders Fredriksson konstaterar att Krylbohus personal nu, efter ett drygt års intensivt renoveringsarbete, inträder i en ny vardag. Krylbohus är ett av få, sannolikt det enda, fastighetsbolaget i Dalarna som fått priset av Fastighetsägarna.
– Utmaningar och situationer som tidigare dök upp dagligdags inträffar kanske en gång i månaden numera. Tyvärr förhindrar pandemin oss från att fira priset, och utvecklingen i Krylbo och Karlbo, som vi skulle vilja. Det får vi istället göra när allt är mer normalt. För allt detta är värt att fira, tillsammans med våra hyresgäster och alla andra som bidrar till den goda utvecklingen.

Krylbohus fint kök. Bra boende.
Krylbohus fint vardagsrum. Bra boende.

Fastighetsägarna uppmärksammar bland annat att Krylbohus rustar de tidlösa lägenheterna med parkett och balkonger till gott skick, utan att lyxrenovera.

Krylbohus fin matplats. Bra boende.

Viktor uppskattar lugnet på Brunnbäcksvägen

– Jag behövde en etta när exet och jag skulle gå isär, googlade och hittade en lägenhet hos Krylbohus. Jag flyttade faktiskt in på nyårsafton, berättar Viktor Jonsson som nu bor på markplan på Brunnbäcksvägen.

Viktor jobbar som vitvaruinstallatör på Elon och jobbet tar honom regelbundet runt om i regionen. Men han vill bo kvar i trakten av Avesta, nära kompisarna och släkten.

– Jag vill bo i ett lugnt läge, inte inne i stan. Bottenplan är faktiskt skönt, då slipper man trapporna. Jag har en balkong, det blir nice i vår, och hela lägenheten är uppfräschad. Säkerhetsdörren gör den här lägenheten mycket tystare än den förra. Man hör inget från trapphuset och grannarna är tysta dom också.

Nöjd med lägenheten

Viktor, som använder bilen till jobbet varje dag, uppskattar också att det skottas och sandas ordentligt i området. Den yttre miljön i övrigt, och balkongen, är det inte riktigt rätt årstid för att sätta betyg på ännu.

– Jag är nöjd med lägenheten som den är idag. I rummet har jag en bäddsoffa som jag bäddar upp när kompisarna kommer, det fungerar hur bra som helst. Och i köket har jag plats för ett bord och några stolar, det är vad jag behöver. Ska jag önska något är det en tvättmaskin i lägenheten.

Och hur var det nu att flytta på nyårsafton? Blev det tid till annat också?

– Ja, alltså. Jag jobbade ju först till ett. Sedan ryckte morsan in och hjälpte till, tack för det, så vid 18 var det klart. Jag hann med att åka lite bil och fira med kompisarna, så någon fest i nya lägenheten var det inte fråga om.

Många vill till Björklidsvägen

– Redan nu, när vi precis börjat arbeta med husen på Björklidsvägen 2 och 3 är nästan alla lägenheter bokade. Det känns naturligtvis väldigt bra, men när man tänker på vilket skick de får är det inte förvånande, konstaterar Henrik Brossmann, förvaltare på Krylbohus.

Första kvartalet 2021 (januari/februari/mars) genomförs en rad mindre och mellanstora underhållsinsatser i Krylbohus bestånd, bland annat fortsätter bytet till det smarta, säkra nyckelsystemet iLoc i alla ytterdörrar. De två största insatserna under perioden gäller Björklidsvägen, Karlbo, och Ponsbachs väg, Krylbo.

– På Björklidsvägen 2 a, b, c och 3 a, b, c byter vi tak och fönster och åtgärdar fasaderna ovanför portarna. Det är mycket omfattande insatser som ger husen ett helt nytt utseende, berättar Henrik Brossmann.

 

Attraktiva grönområden

Husen där, nära Karlbo skola, förskolan Våga vilja och attraktiva grönområden, har Krylbohus valt att inte fylla med boende förrän även en inre renovering är gjord. Nu får lägenheterna där nya badrum med tvättmaskin, slipade golv, nya tapeter, nymålade tak, nya kök med den ursprungliga skåplösningen bevarad och allt annat som hör till en totalrenovering. Inflyttning sker under våren.

På Ponsbachs väg 18 – 24 slutförs arbetena med att byta ut alla fönster och burspråk. Krylbohus inleder också ett nytt projekt för att förbättra inomhusklimatet och sänka energiförbrukningen i de husen. Brossmann utvecklar:

– Vi låter spruta in lösullsisolering på vindarna. Först röjer man upp på vindarna och gör mindre snickeriarbeten om det krävs, sedan bygger man bryggor så att man kan röra sig på vinden och därefter blåser man isoleringen på plats. Det är en smart och miljövänlig lösning vi kommer att utvärdera för att eventuellt göra på fler hus.

Khedr och familjen trivs i trean

– Vi har bott i Karlbo sedan februari 2018, snart tre år, och trivs bättre och bättre. Jag börjar en utbildning till CNC-operatör i Fagersta nu men vi kommer att bo kvar här, säger Khedr Khaddam på Brunnbäcksvägen. Där bor han i en trea tillsammans med sin fru och parets fem månader gamle son.

Khedr har ägnat mycket tid och kraft åt att göra trerummaren med fiskbensparkett och balkong extra trevlig. Man har möblerat för två sovrum och ett vardagsrum. Under tiden den unga familjen bott i Karlbo har tak, fönster, ytterdörrar och låssystem bytts ut. Tvättstugorna har fräschats upp. Vissa lägenheter i Karlbo har totalrenoverats. Ny ytterbelysning är också på plats. I skrivande stund renoveras familjens badrum, hall och sovrum sedan man upptäckt en mycket gammal fuktskada.

 

”Väldigt bra grannar här”

– Det blir lite trångt i sex-åtta veckor eftersom vi flyttar in i en etta när reparationen pågår, den ligger i samma trapphus och det gör saken lättare. Nu blir problemet åtgärdat till 100 procent och jag förstår att något behöver göras. Jag tycker Krylbohus gör mycket bra saker. Bolaget de tog in för det här jobbet är väldigt noggranna och vi kunde planera bra i förväg tillsammans med dom, intygar Khedr och avslutar:

– Vi har väldigt bra grannar här, det är tyst och lugnt i huset. På sommaren är det extra trevligt med alla växter och träd. Det här är ett bra område att bo i och ett bra område för vår son att växa upp i.

Aktuellt. Fräsch trea Avesta.

Khedr i familjens ljusa trea med balkong i Karlbo.

Aktuellt. Fint vardagsrum.

Familjens trea har ett rymligt vardagsrum.

Samlar sig för service

Nu ses lokalerna för Krylbohus vaktmästare, snickare, städare och målare över. Ambitionen är att deras gemensamma lokaler också ska innehålla förråd och snickeri. Det underlättar organisation, samarbete och effektivitet.

– Ett tiotal personer kommer att börja sina arbetsdagar vid lokalen 07.00. Tillsammans med den nya nyckelhanteringen sparar det massor av tid på ett smart sätt. Den kan vi istället lägga på att hjälpa hyresgästerna ännu mer och göra våra områden ännu finare, konstaterar Christian, driftledare.

Nyckelhanteringen syftar på skiftet till nycklar som kan kodas. Då behöver till exempel en vaktmästare inte åka till Krylbohus kontor och kvittera ut en nyckel när något ska göras. Istället kodas nyckeln vaktmästaren redan har. Då öppnar den bara dörrarna där jobbet ska göras, när jobbet ska göras.

– Nu kan vi tillsammans göra en lista över saker som ska göras en viss dag och lita på att den listan håller. Det går mycket mer tid till korta transporter och nyckelhantering än vad många förstår. Nu ökar vi servicen och tillgängligheten genom att åtgärda det, konstaterar Christian.

Bo bra i Krylbohus. Bassem lövblås.

Bassem och hans kollegor har fått än mer tid till service och yttre skötsel under hösten.

Lämnar Stockholm för hem i Karlbo

– I Stockholm är det helt omöjligt för den som är ung att hitta en första lägenhet om man inte har flera miljoner eller har stått i kö i 20 år – typ. När jag tittade på den här lägenheten, hörde hyran och att jag kunde få den trodde jag inte att det var sant. Och då var ändå allt utrivet när jag var här.

Madelen Tuovinen sitter i sin första egna soffa i sin första egna lägenhet, en totalrenoverad etta på 43,5 kvadrat. Komplett med ett kök med nya vitavaror, tre garderober, en walk-in closet och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare i badrummet.

– Alltså, på min önskelista fanns absolut tvättmaskin i lägenheten och så ville jag ha ett riktigt kök, inte ett litet pentry. Jag har valt lampa och gardiner men inte bord och stolar ännu, jag lutar åt att det blir ett lite högre bord, typ bardisk, säger Madelen och tänder den bruna lampan med sin guldskimrande insida, som i sin tur matchar prydnadsananasen bredvid spisen.

 

Vill bo här länge

– Färg och form är viktigt för mig, jag läste stylist-programmet på gymnasiet så ett bra sminkbord är också ett måste. Jag hade tänkt mig att lägenheten skulle gå i grått och vitt, med inslag av svart och brunt – och det gör den. Men jag har inte riktigt hunnit fixa allt än. Nu är det prio på att hitta ett jobb och fixa körkort, jag har faktiskt inte så långt kvar till det.

Madelen flyttade från Järfälla till Karlbo. Hon har tidigare bott i Fagersta och har sin mor i Krylbo, så det finns redan ett nätverk av släkt och vänner i regionen. Hon har jobbat på restaurang tidigare och söker jobb inom den sektorn, på horisonten finns en dröm om att jobba som tatuerare.

– Hittar jag inget jobb får jag väl börja på Högskolan, utbildning är ju aldrig fel. Just nu känns allt det här bara så bra. Jag ser älven från köket och har fin, öppen utsikt från vardagsrummet. Och det är så lugnt, inte alls så stressigt och på och så mycket folk överallt som i Stockholm. Här vill jag bo länge, minst ett år.

Lägenhet i Karlbo. Madelen kök

Köket, med utsikt mot Dalälven, ska få ett högre matbord med fyra stolar.

Lägenhet i Karlbo. Madelen parkett.

Fiskbensparketten är nyslipad och oljad, som alltid vid renoveringarna.

Lägenhet i Karlbo. Madelen soffa.

Madelen har sin första egna bostad högst upp i huset. Det presenterade en utmaning när soffan skulle uppför trapporna.

Lägenhet i Karlbo. Madelen porträtt.

Madelen är en av de nya, yngre hyresgästerna i Karlbo, strax utanför Avesta.

Krylbohus säkrar skicket

Före årsskiftet börjar Krylbohus med nya ronderingar, regelbunda kontroller på plats, av fastigheterna. Fokus ligger på sökande efter tänkbara läckage, elproblem, belysning och hängrännor och stuprännor som behöver åtgärdas. Syftet är att upptäcka och åtgärda små problem innan de blir stora. Detta görs i princip en gång dagligen.

– Vi kommer också att gå igenom undercentralerna en gång i månaden, det är de anläggningar i källaren där vattnet som värmer elementen kommer in och pumas vidare upp i husen. Ventilerna på dom är till exempel viktiga att hålla kolla på. Vid undercentralerna finns även viktiga anläggningar för husens elektricitet, konstaterar Christian, driftledare.

Ronderingarna görs enligt en mall från organisationen Fastighetsägarna. Informationen lagras och kan analyseras i en dator. Den ingår sedan i varje fastighets underhållsplan.

– Det betyder att vi kan planera och genomföra de åtgärder varje fastighet behöver, istället för att rycka ut på akuta grejer. Nu har vi kommit så långt i vår renovering av fastigheterna i Krylbo och Karlbo att vi kan jobba så. Det här är mycket smartare och bättre för hyresgästerna.

I sammanhanget understryker Christian också att ju mer tid som vaktmästarna måste ägna åt att städa och röja, desto mindre tid har de att göra sitt verkliga jobb.

– Alla vill ha det rent och snyggt. Vi tolererar inte att det slängs skräp eller lämnas sängar och andra grovsopor i området. Vi agerar mot den som gör så.

Krylbohus. Bra boende. Renoverar källare.

I källarna kommer bland annat ledningar och ventiler att undersökas.

Lägenhet hos Krylbohus. Renoverar. Ronderar.

Ronderingarna kommer att genomföras i princip varje dag.

Rune gillar sitt boende i Karlbo

– Jag har bott här i Karlbo i sisådär tio år nu och de nya fönstren gör verkligen skillnad. Nu är det ju tätt och bra! Tidigare blåste det nästan rakt in. Lugnt och skönt har det blivit här också, konstaterar Rune Wedmark och hänger ut givaren till termometern genom fönstret. Det drar mot vinter.

– Det är lite roligt att följa vädret, jag är intresserad av sånt. Men nu är det för kallt att ta förmiddagskaffet på balkongen, även om solen skiner.

Rune bor i en lägenhet på två rum och kök högst upp i huset. Nyligen fick han garageplats efter en längre tid i kö.

– Du, det var bra det. Nu slipper man åka fram och tillbaka med vinterdäck eller sommardäck när man ska byta. Sedan kan man ha lite annat därinne också. Det blev ett lyft med de nya ägarna, det kan du hälsa, avslutar Rune och stänger sitt nya fönster.

Bo bra i Krylbo Karlbo. Runes garage hos Krylbohus.
Bo bra i Krylbo Karlbo. Rune tittar ut från sin lägenhet. Krylbohus.

Jennifer möter hyresgästerna

Jennifer Brandt valdes till tjänsten som Uthyrare vid Krylbohus. Hon blir en av dem som har allra mest kontakt med de hyresgästerna. Från intresseanmälan till inflyttning.

– Jag har jobbat med yttre skötsel av fastigheter tidigare och blivit intresserad av branschen. Jag vill komma till ett ställe där det är fart och fläkt. Där det händer olika saker och man får kontakt med många människor, säger Jennifer.

Anställningen av Jennifer är ytterligare en satsning för att öka servicen till dagens och morgondagens hyresgäster. För i takt med den omfattande upprustningen ökar intresset för de rejäla, funktionella bostäderna i Krylbo och Karlbo.

– Det här vänt mycket här väldigt snabbt. Hela gator rustas upp. Att vara med i den processen lockar mig också. Jag tycker att jag har en god personkännedom och kan organisera och strukturera. Nu ska jag sätta mig in jobbet, men redan nu förstår jag att man får vara beredd på det mesta. Och det gillar jag. Verkligen.

 

FAKTA/
Jennifer Brandt

Bor: Norberg.

Familj: Singel, bor med hunden Sofie, en Jack Russell.

Fritiden: Med vänner och familj. Älskar att fiska. Kör gärna min Saab 9-5 Aero.

Favoritmat: Lövbiffsrullader med ädelostfyllning, sallad med fetaost till det.

Favoritfilm: Hinner inte se mycket, men säg ”Magic Mike” då.

Utbildning: Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU), Vuxenutbildning.

Bo bra i Krylbo och Karlbo. Jennifer uthyrare.

Jennifer ska bland annat hyra ut bostäder, lokaler och P-platser, ha kontakt med hyresgäster och presentera Krylbohus objekt i digitala och fysiska kanaler.

Krylbohus. Jennifer och Henrik.

Kollegorna på Krylbohus jobbar tätt tillsammans. Jennifer pratar lägenhetsbyte med Henrik Stenvi, projektledare.

Nya regler för parkering här

Nu är de första två parkeringszonerna i Krylbo skyltade och klara. Arbetet fortsätter med zon 3 till och med 7 tills allt är klart i Krylbo och Karlbo. Du som bor i området och behöver en parkeringsplats måste ha ett parkeringstillstånd som du får genom att kontakta Krylbohus. Besökare följer de regler som står på skyltarna. Annars väntar böter. Securitas ansvarar för kontrollerna.

Zon 1, där bilden är tagen, omfattar Ponsbachs väg. Zon 2 Mejerigatan, Kärrgatan, Lindevägen, Gripgatan, Trastgatan, Tunnbindaregatan och Järnvägsgatan. För detaljer, läs på skyltarna.

De nya reglerna införs främst för att säkra att ambulanser och brandbilar kan komma fram om något händer. De bidrar även till att skrotade bilar inte blockerar parkeringsplatser för de boende. För att kunna skotta snö och sanda är det också viktigt att bilarna står rätt.

Mejla info@krylbohus.se med dina önskemål om parkeringsplats och ange namn, telefonnummer och lägenhetsnummer.

Bra boende i Avesta Krylbo. P-skylt på bred trottoar.
Bra boende i Krylbo Karlbo. P-skylt Zon 1.

Karriärens största renovering

– Jag tror inte jag någonsin får vara med om ett lika omfattande renoveringsprojekt igen. Nivån på investeringarna vi gör i Krylbo och Karlbo är mycket, mycket stor. Letar man efter en fin lägenhet i Avesta eller nyrenoverat boende i Södra Dalarna bör man kolla upp det som händer här, säger projektledare Henrik Brossmann.

Brossmann är en av spindlarna i nätet i de ständigt pågående renoveringarna. Varje dag jobbar ett 50-tal murare, snickare, målare, plattsättare, takspecialister, plåtslagare, städare och rörmokare för att återställa de välbyggda husen och de generösa grönytorna till sin forna glans. Till det skick de förtjänar. Över dessa entreprenörer vakar främst Brossmann, som själv bor granne med Krylbohus fastigheter i Krylbo.

Rustar lokaler

– Mycket av min tid går åt till att kommunicera med entreprenörer och boende. I de allra flesta fall finns en förståelse för att vi måste göra saker samlat och i rätt ordning, det är i alla fall 771 lägenheter, ett antal samlingslokaler, trapphus, källare, tvättstugor och yttre ytor som ska åtgärdas. Då kan vi inte ta en lägenhet här och en där, berättar Brossmann och fortsätter:

– Dåliga tak måste man till exempel fixa så fort det går. Annars får man stora problem med fuktskador inom kort. Men ett sovrum som enbart har slitna tapeter, det kan vänta tills annat också ska göras i det huset, i den lägenheten.

Renoverar fasader

Våren och sommaren 2020 kommer, som bekant, att gå till historien som pandemins tid. Det har betytt att mindre jobb inne hos hyresgästerna inte varit möjliga att utföra. Istället har arbetet med tak, fasader och totalrenoveringar av lägenheter (med hyresgästerna frånvarande) prioriterats.

– Vi har fått anpassa oss och göra det bästa av situationen, som alla andra. De arbeten som kan göras fortsätter framåt med stor kraft och jag vill passa på att tacka alla hyresgäster för deras tålamod. När vi är klara i Krylbo och Karlbo blir det inte bara bra, det blir riktigt, riktigt bra.

Lägenhet i Avesta Krylbo. Henrik renoverar.

Projektledare Henrik Brossman kollar en totalrenovering av en trea på Ponsbachs väg. Den ger bland annat ett nytt, större badrum med plats för tvättmaskin.

Fina lägenheter i Avesta. Renoveringar.

De totalrenoverade lägenheterna blir i skick som nya. Kompletta med nya fönster.

Nya fönster i tusental

Krylbohus lägenheter i Krylbo rustas upp med nya, energisnåla treglasfönster. I augusti hade cirka 1 000 fönster bytts. Fredrik vid Pacora Bygg har varit med och bytt de flesta tillsammans med sina kollegor.

– Jo, visst lär man sig några knep efter att ha bytt hundratals fönster. Det går fortare och fortare eftersom det mesta är sig likt i lägenheterna. Husen är dessutom rejält byggda i grunden, vilket underlättar. Samarbetet med hyresgästerna här i Krylbo har också varit väldigt smidigt.

Bättre luft i Krylbo

Att byta fönster innebär inte bara att lyfta ut ett gammalt fönster och sätta in ett nytt. Karmen rensas efter demonteringen och fönstret mäts noggrant in. Eftersom de nya, miljövänliga fönstren, dessutom är tyngre behövs speciella kilar vid monteringen. När fönstren är säkert på plats tätas alla skarvar, lister sätts på plats och nya plåtar monteras på utsidan. Förutom att vara energisnålare bidrar även de nya fönstren till ett bättre inomhusklimat genom en ställbar spaltventil. Köksfönstren ska dock inte ha den ventilen, där sker luftinsläpp genom existerande ventiler.

Stor renovering

– Jag är snickare i grunden och van vid att göra lite allt möjligt. Jag gillar att arbeta med fönsterbyten för att det är så omväxlande och innebär många olika moment. Det är kul att jobba med en så här stor satsning på ett område.

Nya lägenheter Avesta Krylbo.

Varje fönsterbyte innebär också rengöring av fönsterkarmarna.

Ny lägenhet i Avesta Krylbo.

Fredrik och hans kollegor har bytt tusentals fönster i Krylbo.

Toppjobb av murare

– När de gamla fönstren bytts till nya blir det i vissa fall så att raden med tegel ovanför fönstret, som vilat på karmen, hänger ner. Det fixar vi genom att lägga in en tunn stålbalk och sedan mura en ny rad ovanför det nya fönstret.

Det konstaterar Peter, murare vid Fremans fasad AB, som bland annat arbetar med de omfattande upprustningarna vid Ponsbachs väg 18–24.

 

Reparerar fasader i Krylbo

– Vi som är här regelbundet ser ju allt som görs, hur mycket som investeras och hur området steg för steg blir allt finare. Bara här där jag jobbat idag har till exempel taket totalrenoverats och fönstren bytts ut, säger Peter och trycker upp sig till tredje och översta våningen med den inhyrda skyliften.

Förutom att stärka tegelvarvet ovanför nya fönster jobbar Peter och hans kollegor även med att reparera fogar och andra partier som skadats genom åren, bland annat av rödmurarbin som byggt bon i murbruket.

Renoverar lägenhet Avesta. Peter murar.

Med skylift nås även tredje våningen enkelt.

Renoverar lägenhet Avesta. Muraren Peter.

– Vi börjar med att knacka bort det gamla bruket, så att vi får ett bra underlag att jobba med, konstaterar muraren Peter.

Tryggare med digitala lås

I höst, med start vecka 39, byts alla lås i lägenheterna i Krylbo. De nya nycklarna är digitala. Det betyder bland annat att en nyckel på vift spärras med ett enkelt knapptryck. Projektledare Henrik Brossmann utvecklar:

– Det här är ytterligare ett steg som ökar tryggheten för våra hyresgäster. Systemet är redan infört vid våra lägenheter i Karlbo. Enkelt uttryckt fungerar det så här: Den boendes lägenhetsnyckel har en kod. Den koden läser låset av när man sticker in nyckeln. Stämmer koden går låset upp. Sedan öppnar man dörren. Enkelt och säkert. Inga batterier behövs heller.

Säkert boende

Krylbohus kan stänga av eller ändra nyckelns kod även om nyckeln är borta. Det är mycket, mycket billigare än att byta låscylinder på grund av att en nyckel tappats bort.

– Det nya systemet, iLoc, gör hela hanteringen med nycklar smidigare för alla parter, inte bara för oss och de boende. Räddningstjänsten slipper till exempel bryta sig in om något skulle hända eftersom de kan ha tillgång till en digital nyckel som öppnar dörren, berättar Henrik Brossmann.

Utveckla området

Vidare kan exempelvis en snickare som ska jobba i en lägenhet ha en digital nyckel som aktiveras under en viss tid – beroende på vad som ska göras när och i vilken lägenhet det ska göras. Snickaren behöver inte längre komma till Krylbohus och kvittera ut rätt nyckel och sedan komma tillbaka för att lämna in den.

– Det nya systemet sparar massor av tid och arbete som vi istället kommer att lägga på att utveckla våra områden ytterligare, avslutar Henrik Brossmann.

Renoverar lägenhet i Avesta

Taggen blir kvar som nyckel till ytterdörr och tvättstuga. Till källardörren och lägenhetsdörren blir det iLoc.

Lägenhet Avesta renoveras

Bytet sker till de digitala nycklarna sker stegvis. Varje hyresgäst informeras i förväg.

Lazze ser förändringen

– Om det är skillnad nu jämfört hur det var med de förra ägarna? Ja, vad tror du själv? Titta dig omkring så ser du hur dom ligger i. Dessutom får man vettiga svar när man ringer, men det finns också saker kvar att göra.

Det konstaterar Lazze Ekman som bott i sin tvåa med balkong sedan 2003.

 

Området utvecklas

Lazze Ekman skräder inte orden när han ger sin bild av hur det såg ut på Ponsbachs väg i Krylbo för något år sedan. Men saker har förändrats efter rensningar av källare, nya lås på alla dörrar, rotation av hyresgäster, patrulleringar av väktare och, inte minst, de mycket omfattande renoveringarna. Bland annat byts alla fönster och altandörrar i området, i Lazzes tvåa är det redan gjort.

 

Lägenheterna renoveras

– Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om det som hände här förr och hur förbannat dåligt lägenheterna renoverades då, om det alls hände. Om folk som inte hade här att göra som drog runt i området och sov i källaren och stal ur förråden eller gömde stöldgods där. Tack och lov är det inte så idag, säger Lazze och sätter sig tillrätta i stolen på balkongen som vetter mot den soldränkta innergården. Han pekar upp mot balkongen ovanför och fortsätter:

– Men titta här får du se, här är en grej de måste ta tag i nu direkt. På sina håll ligger armeringen bar. Jag förstår att saker som ett slarvigt målat innertak i min tvåa inte kan ligga först i kön nu, men sånt som balkongerna ska man bara ordna direkt.

Lazze är nöjd. Stor förändring av Krylbohus.

– Nog är det lugnare här idag allt. Men varför måste en del barn ska vara ute och leka ända in på nätterna, frågar sig Lazze Ekman.

Stor förändring av Krylbohus. Lazze på balkongen.

Från balkongen mot innergården och köksfönstret mot framsidan får Lazze Ekman in dagsljus i lägenheten från två håll.

Nya burspråk

I samband med fönsterbytena vid Ponsbachs väg 18–24 byts också de gamla burspråken. Även isolering och regelverk byts. Upp kommer skräddarsydda, Faluröda plåtpartier som matchar de tidlösa tegelfasaderna.

– Kom gärna hit för att titta på allt arbete som pågår i vårt område med tak, fasader, fönster, badrum, tvättstugor och mycket annat hos oss. Söker man en lägenhet i Avesta med omnejd bör man ha med Krylbohus utbud av nyrenoverade lägenheter på sin lista, säger Anders Fredriksson, VD för Krylbohus.

Arbetet med de nya burspråken blir klart under hösten och samordnas med fönsterbytena.

Renoverar lägenhet Avesta. Burspråk 1.

De nya plåtarna till burspråken döljer ny isolering och nya reglar.

Mycket är gjort – mer ska göras

”Förändringen av våra områden i Krylbo har börjat. Du har säkert sett hantverkarna som lagar yttertak, byter dörrar, monterar lås och passersystem, byter fönster, målar, spacklar, byter toaletter, sätter in nya duschar och slipar golv. För att bara nämna något.”

Så skrevs det i november 2019, nu har vi kommit till juli 2020 och en härlig värme!

Renoveringarna har fortsatt i en strid ström under vintern och våren. Vi har bland annat bytt dörrar, yttertak, fönster och renoverat hela lägenheter. Det har städats och snyggats upp, inomhus och utomhus.

Under sommarens semesterperiod blir det något lugnare i Krylbo och Karlbo. Vi är många som lägger ner mycket energi och hårt arbete för att få våra trevliga områden och fina hus i gott skick igen. Nu behövs återhämtning, en paus så att vi kan komma tillbaka med ny energi och kan fortsätta vår upprustning. Men innan vi tar ledigt har vi några nyheter att presentera:

 

ORDNAD PARKERING.

Vi har infört nya parkeringsrutiner för att fordon inte ska stå i vägen för utryckningsfordon eller för någon som håller på att flytta. Självfallet får varken bilar, motorcyklar eller mopeder stå direkt framför en port. Där är det inte parkering! Fordon får bara stå på uppmärkta parkeringsplatser framöver.

 

TRYGGARE.

Vi på Krylbohus har anlitat Stiftelsen Tryggare Sverige. Tillsammans ska vi besikta området. Vi ska också intervjua boende. De insatserna kombineras med vårt existerande arbete för att hela tiden göra våra områden tryggare för boende och besökare. Detta är högt prioriterat av oss. Genom det nya samarbetet kan vi få en klarare bild av dagsläget och ytterligare förslag på hur vi kan jobba framåt.

 

SÄKRA BAD.

Under sommaren vill många gärna bada och hoppa studsmatta. Men vi påminner om att det är förbjudet att ha pool eller studsmatta på våra områden, riskerna för drunkningstillbud och kroppsskador är helt enkelt för stora.

Vi kan istället tipsa om de fina badplatser vi har i närheten.

 

COVID-19

Covid-19-pandemin pågår ännu, med förskräckliga konsekvenser. För att minimera risken för att sprida smittan måste vi vara mycket restriktiva med att gå in i lägenheterna, endast akuta fel kan åtgärdas.

Vår besöksmottagning på kontoret är begränsad av samma orsak, vi tar endast emot bokade besök. Du kontaktar oss via telefon eller mejl.

Vi hoppas att detta snart är över så att vi med oförminskad styrka kan fortsätta vårt förändringsarbete. Så att våra områden och fastigheter återfår den standard och den status de förtjänar.

Trevlig sommar,

Anders, VD Krylbohus

Totalrenovering i Karlbo

Det råder febril aktivitet vid Brunnbäcksvägen i vår. 12 lägenheter är under renovering.

– Men det är långt ifrån allt. Två tak är totalrenoverade, nya garageportar är på plats och skalskyddet är förstärkt, säger projektledare Henrik Brossmann.

Bland målare, snickare och elektriker finns bland andra fönsterspecialisterna Jesper och Patrick från Pacora Bygg på plats. I genomsnitt tar det dem en dag att byta samtliga fönster i en lägenhet. Komplett med skumtätning och listning.

– Vi har två till fyra man på plats här varje dag i mars. Sedan räknar vi med att alla fönster i de här fastigheterna är utbytta. Och det behövs, de gamla fönstren var i ganska dåligt skick, berättar Patrick.

Henrik Brossmann konstaterar att Brunnbäcksvägen 10 A-F får ett rejält lyft. Invändigt och utvändigt. Förutom bättre skalskydd (låsta dörrar med nya passersystem), nya tak, renoverade tvättstugor med nytt bokningssystem och 12 totalrenoverade lägenheter ses också utebelysningen över. Nya lampor monteras. Det ger ett betydligt större, behagligt ljussken.

– Trivsel i ett område påverkas av många faktorer. Bland annat om man känner sig trygg. Rätt belysning och nya dörrar som är låsta även dagtid ökar tryggheten. Vi monterar också säkerhetsdörrar i lägenheterna vi renoverar och hos de hyresgäster som vill ha det, intygar Brossmann.

Montörer i arbete.

Taken på Brunnbäcksvägen 10 A-F totalrenoveras.

Monterar en ny entrélampa

Ralfs från Hedemora Elmontage monterar en ny entrélampa.

Garageportar

De gamla garageportarna har bytts ut mot nya, välisolerade.

Tar mått vid fönster.

Patrick och Jesper tar mått för fönsterplåtarna.

Kontoret stängt för besök

Kontoret håller stängt för besök tills vidare. Det beror på risken för smitta av coronaviruset covid-19.

Här på vår hemsida, www.krylbohus.se, hittar du svar på de flesta av dina frågor.

Behöver du komma i kontakt med oss kan du ringa 0226/611 11 eller mejla till info@krylbohus.se.

Vi svarar mellan 07.00 till 16.00 varje vardag.

 

Office closed for visitors

The office is closed for visits until further notice. The reason is the risk of spreading the coronavirus Covid-19.

On our homepage, www.krylbohus.se, you find answers to most of your questions.

If you need to get in touch with us call 0226/611 11 or mail info@krylbohus.se.

We answer 07.00 to 16.00 every weekday.

Senare utlämning av taggar

Den planerade utlämningen av nyckeltaggar 17–20 mars skjuts på framtiden. Anledningen är risken för smitta av det nya coronaviruset covid-19. Vi återkommer med nya datum när situationen så tillåter. Tills vidare fungerar existerande nycklar och taggar.

 

Delivery of key tags postponed

The planned key tag distribution at our office 17th to 20th March is postponed. The reason is the risk of spreading the coronavirus Covid-19. As soon as the situation has improved, we will announce new dates for the procedure. Meanwhile, existing keys and key tags are fully functional.

Elin gör rätt med fel

– Jag tycker om att träffa många olika människor, att prata med dom och hjälpa till. Ett jobb där man bara stirrar in i en dator passar inte mig, säger Elin Fränberg, administratör på Krylbohus.

Elin är den som svarar när någon gör en felanmälan, i telefon, via mejl eller besök. I dialog med driftledare och fastighetstekniker registrerar hon inkommande jobb och gör arbetsordrar. Hon följer också upp vad som görs. Allt kan följas via dator och smarta telefoner. Elin är också den som oftast berättar för hyresgästerna vad som händer med deras anmälan.

– Jag jobbade här tidigare, innan de nya ägarna kom in. Jag kom tillbaka efter min föräldraledighet och det är mycket bättre nu. Vi har smidiga system och rutiner. Det är mycket bättre koll, och jag gillar att ha kontroll över det som händer.

Elin, ursprungligen från Falköping, sökte sig till Avesta och Dalarna efter gymnasiet: ”Det verkade mycket roligare här, och det stämmer ju. ” Hon har tidigare jobbat på restaurang och som personlig assistent.

– Eftersom jag har en ettårig son, Alvin – världens finaste, vill jag ha ett stabilt jobb på dagtid där det ändå händer mycket. Så är det här. Dessutom trivs vi som jobbar här bra tillsammans och hjälper varandra. Säg till exempel att det är en hyresgäst jag inte förstår, då hjälper Talida till, hon pratar arabiska.

På fritiden är tid med Alvin som dominerar. På helgerna blir det lekland, badhus, hårdkörning med leksaksbilar och häng med tjejkompisar som också har barn. Gärna på ett café eller en restaurang.

 

Elin Fränberg jobbar

Elin tar bland annat emot felanmälningar från boende i Krylbo och Karlbo.

Porträtt på Elin Fränberg.

– Hyresgästerna är gladare och mer positiva nu än tidigare, säger Elin Fränberg, administratör vid Krylbohus.

Tio punkter: 861 insatser på ett år

– I mars 2019 började vi planera för våra insatser i Krylbo och Karlbo. Efter semestern 2019 kom arbetena igång på allvar. När vi tittar på tio exempel på olika åtgärder kan vi konstatera att vi hunnit med väldigt mycket på ett år.

Det konstaterar Anders Fredriksson, vd för Krylbohus, som började sin tjänst 1 mars 2019. Renoveringstakten är fortsatt mycket hög. Förutom de exempel på åtgärder som listas här nedan har också en lång rad samarbeten med olika aktörer inletts. Samarbeten som också bidrar till att höja tryggheten och trivseln i områdena.

  • 7 tak renoverade, med plåtdetaljer och snörasskydd. Ytterligare 6 takrenoveringar beställda.
  • 44 ytterdörrar bytta och försedda med passersystem. Systemet är klart senast i juni.
  • 347 fönster bytta. Ytterligare 968 fönsterbyten är beställda.
  • 3 fasader renoverade. Ytterligare 10 fasadrenoveringar är beställda.
  • 53 parkeringsplatser renoverade.
  • 34 lägenheter renoverade. Under året skapas fler attraktiva, funktionella lägenheter.
  • 18 nya lås och bokningssystem till tvättstugor. Systemet är klart senast i juni.
  • 355 buskar och träd beskurna.
  • Regelbundna kontroller av väktare.
  • 470 kubikmeter skräp transporterat från området.

En enkel sammanräkning visar att 861 insatser gjorts på ett år, då räknas beskärning av träd och buskar in. Å andra sidan räknas bara varje takrenovering som en åtgärd trots att en sådan innehåller ett flertal stora moment, samma sak med byten av fönster och dörrar.

– Hur man än räknar är det mycket som gjorts och som görs. Men vi är ändå bara i början. Vi tar tillfället i akt och tackar hyresgästerna för deras tålamod och förståelse för vissa störningar under ombyggnationerna, avslutar Anders Fredriksson.

Nytt och gammalt fönster.

Fönsterrenovering.

Nytt kök

Nytt kök med ny kyl, ny frys, ny spis och diskmaskin.

Dörr

Ytterdörrar byts, hålls låsta och får nya passersystem.

Titta in i en ny lägenhet

Fler och fler lägenheter blir löpande upprustade och klara för inflyttning.

Följ med in i vår visningslägenhet på Smidesgatan 9A i Krylbo så ser du vilken standard de får.

SE FILMEN: Visningslägenhet 3 rok

Andra varvet på Vintervägen

Det här är andra gången Benny Carlsson bor i huset på Vintervägen 5. Första gången var 1965, när kåken var ny. Då bodde han med fru och ett barn. När andra barnet föddes gick flyttlasset.

– Jag flyttade tillbaka 2004 eftersom mamma, 92 år gammal, inte längre kunde bo kvar hemma och inte ville bo på hem. Så hon tog en lägenhet i kåken och jag den här. Det var bra för oss båda, säger Benny och slår sig ner i soffhörnet där han ser Leksands IF:s alla matcher.

Benny gillar att det är tyst och lugnt i huset. Han uppskattar kontakten med grannarna och utsikten från balkongen med kvällssol. Mellan hans lägenhet, vägen och järnvägen breder en stor gräsmatta med fullvuxna träd ut sig.

– Sitter man här ute på balkongen, eller inne vid köksbordet, och funderar finns det alltid något att kika på. Det gillar jag. Går jag bort till affären dyker det upp någon att prata med. Mina krav är inte så höga, jag trivs liksom med det lilla. Saker och ting behöver inte vara så märkvärdiga.

Benny har en tvåa på bottenplan. Ovanför honom bor bland annat en familj från Syrien som han hjälper med lite av varje. I gengäld bjuder de honom gärna på mat. En annan granne, Maria Åsberg, har också kommit att bli en bra kompis.

– Om hyresvärden inte gör sitt är det naturligtvis dåligt. Men för att man verkligen ska trivas i ett hyreshus behöver man göra lite själv också. Hälsa på sina grannar och hjälpas åt lite, det behöver inte vara något märkvärdigt. Människor är ju sig lika varifrån de än kommer. Lite god vilja räcker långt.

 

Benny i soffan

– Naturligtvis håller jag på Leksand! Det finns väl inget annat lag att heja på, säger Benny Carlsson som tidigare jobbade som lärare.

Fin utsikt

På våren och sommaren kan dagens första kaffekopp tas i morgonsolen på den takade balkongen.

Benny vid fönster i lägenheten

En släktings konstverk i blyerts pryder väggen i Benny Carlssons hörnlägenhet. Några möbler, lampor, prydnadssaker och bilderna på far och mor har också följt med i flyttarna.

Stora investeringar i nya tak

–  I början av februari renoverar vi vårt sjunde tak. Enbart de takjobb vi hittills gjort i Krylbo och Karlbo är värda miljonbelopp, konstaterar projektledare Henrik Brossman.

Takrenoveringarna startade i september 2019 och pågår hela 2020. Varje tak tar tre veckor att renovera. Arbetet görs mycket grundligt. Råsponten byts där så behövs. Ny papp, ny läkt och nya takpannor är självklarheter. Liksom nya plåtdetaljer och vindskivor.

– Vi började med taken som var värst och jobbar oss igenom fastigheterna tills alla tak är i gott skick. I de flesta fall kan vi samtidigt byta fönster och portar, vilket naturligtvis märks för de boende, med byggnadsställningar och aktivitet runt huset. Men de har visat bra tålamod och alla förstår ju att det här måste göras och ser hur bra det blir efteråt.

Det sjunde huset som får nytt tak är fastigheten på Brunnbäcksvägen 10, A-F i Karlbo. Arbetena påbörjades där fredagen 7:e februari.

Fotnot:

Råspont är brädorna på taket.

Läkt är reglarna pannorna ligger på.

Vindskivor är brädorna i kanten av taket.

Taket är fixat

Allt är nytt, även skydden som hindrar snö att rasa från taken. Bilden är från en takrenovering i Krylbo 2019.

Takbyte med kran

En kran kan användas vid större lyft.

Montörer i arbete

I februari 2020 renoveras bland annat taket på Brunnbäcksvägen 10 A-F.

Parkeringar på väg

I februari började arbetet med att uppdatera parkeringsplatserna i Krylbo och Karlbo. Först ut var Ponsbachs väg 20.

– Jobbet fortsätter under våren. Nya skyltar ska upp och sedan ska vi kontrollera så att bilarna står rätt. Står man fel blir det böter, konstaterar Christian, driftledare vid Krylbohus.

Krylbohus Andrea Lescan gjöt de försa plintarna och monterade de första plankorna tillsammans med byggsmeden Ludde Norström, Zmide i Krylbo.

– Jobbet går bra. Vi hinner så långt vi tänkt på dagarna, konstaterar Andrea som jobbar med yttre skötsel.

När parkeringarna vid Ponsbachs väg är klara fokuserar man på Mejerigatan.

– Det mest tidsödande är själva inmätningen. Men gör man inte det rätt blir det inte rakt och snyggt, konstaterar Ludde Norström och kollar hur plankorna sitter i relation till den riktlina som spänts upp.

Parkeringarna rustas upp och parkeringskontrollen börjar i vår för att skapa ännu bättre ordning i området. Exempelvis för att skrotbilar inte ska bli stående i vägen för brandkåren.

Man anlägger P-plats

Andrea Lescan justerar vinkeln på järnet innan betongen hälls i.

Tving

Plankorna fästs först tillfälligt för att säkra så att allt blir rakt och vågrät.

Parkeringsplatser märks upp

Parkeringsplatserna märks upp när plankorna är på plats.

Trevlig titt på typisk trea

– Jag letar efter en egen lägenhet och den här ser jättefin ut. En tvåa i den här stilen skulle jag absolut trivas i.

Det säger Sabine Jansson, en av 35 personer som passade på att gå på visningen av en nyrenoverad trea i Krylbo.

Sabine bor nu i Långshyttan och gillade bland annat lägenhetens standard, med diskmaskin och torkmaskin/torktumlare, slipad och lackad fiskbensparkett, nya vitvaror, nya tapeter och nymålade tak. Självfallet har även golven fixats.

– Med tanke på hur mycket skor jag har blir den stora garderoben man kan gå in i perfekt. Och eftersom jag har en hel del blommor passar de här stora, kraftiga fönsterbrädorna i sten bra, sade Sabina under sin granskning av lägenheten.

Irja Tofvesson, idag bosatt i en lägenhet i Avesta, hörde också till besökarna. Liksom många andra noterade hon de många fönstren, den takade balkongen och, inte minst, det totalrenoverade köket. Hon konstaterade:

– Jag tycker om att man behåller de gamla detaljerna, med utdragbart bakbord och överskåp med lutande luckor ovanför diskbänken. Det ger en skön känsla. Men jag skulle nog hänga dörrarna till kyl och frys på andra sidan, så att man får nära till den här avställningsytan vid tomatplantan.

Talida Proca vid Krylbohus var en av kvällens värdar som svarade på frågor och bjöd på dryck och sötsaker.

– Det är så roligt att så många är så positiva och säger hur fint det är nu. Men det är inget speciellt med den här lägenheten, vi rustar alla så här. När dom som kom fick veta hyran blev dom förvånade. Fler och fler ser med egna ögon att vi verkligen förändrar Krylbo och Karlbo nu.

Hyran för den nyrenoverade trean på 74 kvadratmeter är 6 200 kronor i månaden. Det kan tilläggas att även den har en säkerhetsklassad dörr. En komplett presentation av visningslägenheten kommer senare att publiceras här på hemsidan.

Kvinna kikar på diskmaskinen.

Sabine Jansson kollar diskmaskinen i det totalrenoverade köket.

Fint kök.

Den som vill får plats med en matgrupp mellan köket och vardagsrummet.

Kvinna vid kylskåp.

Irja Tofvesson tog en närmare titt på kylen och frysen.

Sovrum

Även i det lilla sovrummet ryms ledigt en säng och skrivbord. Stadiga, platsbyggda originalgarderober ingår.

”Vi förbättrar servicen”

– Jag har jobbat som administratör här i över fyra år. Jag bodde på Ponsbachs väg mellan 2012 och 2016. Därför känner jag säkert igen 80 procent av alla som bor här och är väldigt glad för att området rustas nu. Jag bor fortfarande i närheten.

Det konstaterar Talida Proca och sköter om ännu en utlämning av nycklar och taggar till en ny hyresgäst med förmaningen: ”Dom här kostar pengar att byta – för dig. Så se till att hålla ordning på dom så blir det bra.”

En typisk arbetsdag för Talida existerar knappt. Som administratör på det växande kontoret ska hon, bland annat: kontrollera utskicken av hyresavier, hantera fakturor från hantverkare, övervaka inkassoärenden, assistera hyresgäster med bankkontakter, svara i telefon, hantera nyckelutlämning och skriva kontrakt med hyresgäster.

– Jag vill ha ett jobb där det händer mycket olika saker hela tiden, annars blir det trist. Det enda negativa är att det blir lite stressigt ibland. Men då får vi hjälpas åt och det är också en stor skillnad mot hur det var förut, chefen är på plats nu och vi är fler. När vi blir några till blir det ännu bättre.

Innan Talida flyttade till Krylbo jobbade hon på hotell på Cypern i åtta år, även där med fokus på ekonomi och administration.

– Jag älskar siffror och ordning och reda! På fritiden tränar jag gärna kardio på gym, det blir fem dagar i veckan. En gång i veckan springer jag. Jag tycker också om att shoppa fina saker som kläder och parfym, på helgerna kan jag åka till Erikslund eller Mall of Scandinavia. Att bara vara hemma en helg är inte för mig, nej.

– Det är roligt och en stor fördel att jag känner igen så många som bor hos oss i Krylbo och Karlbo, säger Talida Proca.

– När vi blir fler på kontoret kan vi förbättra servicen till gamla och nya hyresgäster, konstaterar Talida.

Talida med hg pratar

Kontraktsskrivning är också en av Talidas arbetsuppgifter.

Porträttbild av Talida

– Den nya organisationen är så mycket bättre än den gamla, det säger alla hyresgäster också, intygar Talida.

Tillbaka för projektledning

– Jag har jobbat med de här fastigheterna tidigare och valde att söka mig tillbaka när det stod klart att de nya ägarna är seriösa och långsiktiga. Jag bor intill och vill verkligen att områdena ska få den standard de förtjänar, säger Henrik Brossmann, projektledare.

Ommålningar. Nya tak. Byten av dörrar. Nya fönster. Upprustning av parkeringar. Listan på projekt Henrik Brossmann håller sitt vakande öga över är mycket lång. Och det är precis så han vill ha det.

– För alla som bemödar sig med att titta och lyssna är det uppenbart att våra områden är i en ny fas. Det är hantverkare i arbete på ett flertal punkter. Efter att ha åtgärdat akuta problem i början har vi nu börjat hinna ifatt och genomför åtgärder enligt våra planer. Nu märker fler och fler här i Krylbo och Karlbo personligen av förbättringarna.

 

Stor renovering

I en lägenhet på Smidesgatan pågår en mycket stor renovering. Vardagsrummet spacklas, målas och tapetseras. Golvet slipas. Köket renoveras. Badrummet får nya ytskikt på golv och väggar, ny toalettstol, nytt handfat och ny dusch. Handtagen glänser. Henrik stämmer av läget med Christian Eriksson, som driver målarfirman. Christian konstaterar:

– För oss är det här verkligen välkomna uppdrag på hemmaplan, det är extra kul att vara med och rusta de här husen till fint skick igen.

 

Nya tvättsystem

Henrik åker vidare mot Karlbo och kontrollerar en takrenovering. På vägen försäkrar han sig om att en nyinstallerad digitaltavla vid en tvättstuga fungerar som den ska.

– Tvättstugorna och källarna var något av ett problem. Med det nya systemet bokar man mycket enkelt sin tid och kan inte komma in när man inte har en tid. Det bidrar till ordning och reda vilket också stärker tryggheten, säger Henrik och avslutar:

– På temat trygghet måste vi också understryka hur viktigt det är att de nya ytterdörrarna och passersystemen nu kommer på plats. Det förhindrar för obehöriga att komma in husen – dygnet om.

Som projektledare stämmer Henrik Brossmann regelbundet av byggnadsprocesserna med entreprenörer som Christian Eriksson, målare.

Henrik bokar tvättid

Det nya systemet med tvättstugebokning är enkelt och styr upp tiderna bättre än tidigare.

Henrik fotar

En anteckning och ett fotografi i telefonen kan bli underlag för en åtgärd.

Henrik röjer

Står något på fel plats röjer Henrik och hans kollegor på Krylbohus upp i farten.

Antons första lägenhet


Anton Fredriksson är en av de senaste hyresgästerna hos Krylbohus. Sedan månadsskiftet november/december har han en etta på Ponsbachs väg.

– Hyran och standarden var rätt. Det är också lagom avstånd till Avesta där jag har familj och vänner, konstaterar Anton och fingrar på sitt livs första hyreskontrakt. Till helgen väntar ett besök på IKEA för att fixa lite möbler.

För tillfället studerar Anton IT-teknik på distans och är därmed beroende av snabbt och stabilt bredband. Det kan han få i sin nya lägenhet.

– För mig passar det bra att studera hemifrån, jag läser en kurs på Hermods med det upplägget.

Liksom övriga lägenheter i Krylbo och Karlbo som ägs av Krylbohus så renoveras bostäderna på Ponsbachs väg. Antons bostad har fräschats upp även den. Med de nya taggarna passerar han ytterdörren och bokar och använder tvättstugan i källaren.

– Jag var och tittade på lägenheten innan jag bestämde mig. För mig passar den jättebra. Och det blir kul att ha något helt eget.

”Så här mycket har aldrig gjorts här”

Maria tittar ut genom fönstret – Jag flyttade hit i september 2004. Så mycket arbete som görs i husen och utanför husen nu har aldrig gjorts förut, säger Maria Åsberg vars döttrar nu växt upp och flyttat ut ur den välplanerade trean på Vintervägen.

Byggnadsställningarna utanför Marias fönster skvallrar om alla pågående förändringsarbeten.

Golvet i vardagsrummet är bytt. Vitvarorna likaså. I skrivande stund byts fönstren i Marias sovrum och gästrum. Underhållsfria plastfönster från fabriken i Avesta sätts på plats av lokala hantverkare från Helos bygg.

– Jag har fått hjälp av en granne, Benny, att dra undan möblerna från fönstren så att de kommer åt. Det drar lite kallt nu när de håller på men smidigare kan det nog inte gå, menar Maria som länge varit en av områdets mest engagerade hyresgäster. Hon utvecklar:

– När man betalar för något och inte får vad man har rätt till måste man säga till. Även om det tar mycket tid och inte är trevligt. Därför är jag jätteglad att vi har nya ägare nu, som gör det dom säger så att vi får det vi betalar hyra för.

Maria ska ”självklart” bo kvar i sin hem på andra våningen med balkong med morgonsol och utsikt ut mot Dalälven. Den extra yta hon inte behöver i vardagen är perfekt när döttrarna kommer på besök med sina familjer.

– Nu när lägenheten blir så fin passar jag på att rensa upp och kasta bort lite saker också. Jag vill ha det ljusare och få mer plats. Det här är en nystart för området.

Maria vid ängel

– Jag är född i Spanien och heter egentligen Maria de Angeles, vilket betyder ängel. Därför fick jag den här dockan på fönsterbrädan av en kompis, berättar Maria.

Sockerburk

Handgjorda prydnadssaker finns på många ställen i lägenheten.

Maria vid bokhylla

Bilderna på barnen har bästa platserna i den välsnickrade bokhylla som Maria och hennes före detta man köpte i samband med vigseln.

Maria och benny vid köksbord

– Vi är några grannar i huset som hälsar på varandra och hjälper varandra. Benny hjälper mig att flytta tunga saker och annat och jag hjälper honom med saker som telefonabonnemang och bredband, berättar Maria.

”Vi tror på Avesta och Krylbo”

”Förändringen av våra områden i Krylbo har börjat. Du har säkert sett hantverkarna som lagar yttertak, byter dörrar, monterar lås och passersystem, byter fönster, målar, spacklar, byter toaletter, sätter in nya duschar och slipar golv. För att bara nämna något.

Vi rustar lägenheter, lokaler och yttre miljöer tills de är i gott skick och attraktiva. Det är ett arbete som kommer att pågå intensivt under cirka tre års tid och ger massor av jobb till lokala entreprenörer.

I skrivande stund är många akuta åtgärder genomförda och vi kan äntligen arbeta mer strategiskt med det nya. Exempelvis med fönsterbyten och takrenoveringar.

Jag började på Krylbohus 1 mars 2019. Jag har tidigare haft många olika positioner inom fastighetsbranschen. För mig personligen var det helt centralt att ägarna, Krylbohus AB, var seriösa och långsiktiga och hade avsatt resurser för att göra det som krävs för att ge området det nya liv det förtjänar. Och så är det. Det visas också av att Krylbohus även investerat i en fastighet på Kungsgatan 19.

Enbart attraktiva bostäder och lokaler är inte nog. Trygghet och trivsel är också föremål för många insatser. Vi har sett över belysningen, gett ett vaktbolag i uppdrag att kontrollera området dygnet om och samarbetar med en rad olika aktörer för att förbättra trivseln ytterligare.

Vår ambition är att skapa funktionella, moderna lägenheter i ett välordnat område. Vi 14 på Krylbohus är hängivna det uppdraget. Tillsammans med er som bor och verkar i våra lägenheter och lokaler ska vi lyckas med det. Förändringen har börjat.”

November 2019,
Anders Fredriksson, VD Krylbohus

Åtgärder sommar/höst 2019

  • Start för byte av ytterdörrar.
  • Start för montering av nya passersystem till ytterdörrarna.
  • Start för byte av bokningssystem och lås till tvättstugor.
  • Start för omläggning av åtta tak.
  • Start för underhållsarbete på sex tak.
  • Start för fönsterbyten.
  • Start för lägenhetsrenoveringar.

Hitta bostad i Krylbo

Se lediga lägenheter