Nya regler för parkering här

Nu är de första två parkeringszonerna i Krylbo skyltade och klara. Arbetet fortsätter med zon 3 till och med 7 tills allt är klart i Krylbo och Karlbo. Du som bor i området och behöver en parkeringsplats måste ha ett parkeringstillstånd som du får genom att kontakta Krylbohus. Besökare följer de regler som står på skyltarna. Annars väntar böter. Securitas ansvarar för kontrollerna.

Zon 1, där bilden är tagen, omfattar Ponsbachs väg. Zon 2 Mejerigatan, Kärrgatan, Lindevägen, Gripgatan, Trastgatan, Tunnbindaregatan och Järnvägsgatan. För detaljer, läs på skyltarna.

De nya reglerna införs främst för att säkra att ambulanser och brandbilar kan komma fram om något händer. De bidrar även till att skrotade bilar inte blockerar parkeringsplatser för de boende. För att kunna skotta snö och sanda är det också viktigt att bilarna står rätt.

Mejla uthyrning@krylbohus.se med dina önskemål om parkeringsplats och ange namn, telefonnummer och lägenhetsnummer.

Bra boende i Avesta Krylbo. P-skylt på bred trottoar.
Bra boende i Krylbo Karlbo. P-skylt Zon 1.

Karriärens största renovering

– Jag tror inte jag någonsin får vara med om ett lika omfattande renoveringsprojekt igen. Nivån på investeringarna vi gör i Krylbo och Karlbo är mycket, mycket stor. Letar man efter en fin lägenhet i Avesta eller nyrenoverat boende i Södra Dalarna bör man kolla upp det som händer här, säger projektledare Henrik Brossmann.

Brossmann är en av spindlarna i nätet i de ständigt pågående renoveringarna. Varje dag jobbar ett 50-tal murare, snickare, målare, plattsättare, takspecialister, plåtslagare, städare och rörmokare för att återställa de välbyggda husen och de generösa grönytorna till sin forna glans. Till det skick de förtjänar. Över dessa entreprenörer vakar främst Brossmann, som själv bor granne med Krylbohus fastigheter i Krylbo.

Rustar lokaler

– Mycket av min tid går åt till att kommunicera med entreprenörer och boende. I de allra flesta fall finns en förståelse för att vi måste göra saker samlat och i rätt ordning, det är i alla fall 771 lägenheter, ett antal samlingslokaler, trapphus, källare, tvättstugor och yttre ytor som ska åtgärdas. Då kan vi inte ta en lägenhet här och en där, berättar Brossmann och fortsätter:

– Dåliga tak måste man till exempel fixa så fort det går. Annars får man stora problem med fuktskador inom kort. Men ett sovrum som enbart har slitna tapeter, det kan vänta tills annat också ska göras i det huset, i den lägenheten.

Renoverar fasader

Våren och sommaren 2020 kommer, som bekant, att gå till historien som pandemins tid. Det har betytt att mindre jobb inne hos hyresgästerna inte varit möjliga att utföra. Istället har arbetet med tak, fasader och totalrenoveringar av lägenheter (med hyresgästerna frånvarande) prioriterats.

– Vi har fått anpassa oss och göra det bästa av situationen, som alla andra. De arbeten som kan göras fortsätter framåt med stor kraft och jag vill passa på att tacka alla hyresgäster för deras tålamod. När vi är klara i Krylbo och Karlbo blir det inte bara bra, det blir riktigt, riktigt bra.

Lägenhet i Avesta Krylbo. Henrik renoverar.

Projektledare Henrik Brossman kollar en totalrenovering av en trea på Ponsbachs väg. Den ger bland annat ett nytt, större badrum med plats för tvättmaskin.

Fina lägenheter i Avesta. Renoveringar.

De totalrenoverade lägenheterna blir i skick som nya. Kompletta med nya fönster.

Nya fönster i tusental

Krylbohus lägenheter i Krylbo rustas upp med nya, energisnåla treglasfönster. I augusti hade cirka 1 000 fönster bytts. Fredrik vid Pacora Bygg har varit med och bytt de flesta tillsammans med sina kollegor.

– Jo, visst lär man sig några knep efter att ha bytt hundratals fönster. Det går fortare och fortare eftersom det mesta är sig likt i lägenheterna. Husen är dessutom rejält byggda i grunden, vilket underlättar. Samarbetet med hyresgästerna här i Krylbo har också varit väldigt smidigt.

Bättre luft i Krylbo

Att byta fönster innebär inte bara att lyfta ut ett gammalt fönster och sätta in ett nytt. Karmen rensas efter demonteringen och fönstret mäts noggrant in. Eftersom de nya, miljövänliga fönstren, dessutom är tyngre behövs speciella kilar vid monteringen. När fönstren är säkert på plats tätas alla skarvar, lister sätts på plats och nya plåtar monteras på utsidan. Förutom att vara energisnålare bidrar även de nya fönstren till ett bättre inomhusklimat genom en ställbar spaltventil. Köksfönstren ska dock inte ha den ventilen, där sker luftinsläpp genom existerande ventiler.

Stor renovering

– Jag är snickare i grunden och van vid att göra lite allt möjligt. Jag gillar att arbeta med fönsterbyten för att det är så omväxlande och innebär många olika moment. När jag berättar för polarna om att jag jobbar här kan jag få höra något om ´slummen i Krylbo´, men då har dom missat allt som görs här nu. Det brukar jag säga också. Det är kul att jobba med en så här stor satsning på ett område.

Nya lägenheter Avesta Krylbo.

Varje fönsterbyte innebär också rengöring av fönsterkarmarna.

Ny lägenhet i Avesta Krylbo.

Fredrik och hans kollegor har bytt tusentals fönster i Krylbo.

Toppjobb av murare

– När de gamla fönstren bytts till nya blir det i vissa fall så att raden med tegel ovanför fönstret, som vilat på karmen, hänger ner. Det fixar vi genom att lägga in en tunn stålbalk och sedan mura en ny rad ovanför det nya fönstret.

Det konstaterar Peter, murare vid Fremans fasad AB, som bland annat arbetar med de omfattande upprustningarna vid Ponsbachs väg 18–24. Adresser som tidigare beskrivits som slum i Krylbo.

Reparerar fasader i Krylbo

– Vi som är här regelbundet ser ju allt som görs, hur mycket som investeras och hur området steg för steg blir allt finare. Bara här där jag jobbat idag har till exempel taket totalrenoverats och fönstren bytts ut, säger Peter och trycker upp sig till tredje och översta våningen med den inhyrda skyliften.

Förutom att stärka tegelvarvet ovanför nya fönster jobbar Peter och hans kollegor även med att reparera fogar och andra partier som skadats genom åren, bland annat av rödmurarbin som byggt bon i murbruket.

Renoverar lägenhet Avesta. Peter murar.

Med skylift nås även tredje våningen enkelt.

Renoverar lägenhet Avesta. Muraren Peter.

– Vi börjar med att knacka bort det gamla bruket, så att vi får ett bra underlag att jobba med, konstaterar muraren Peter.

Tryggare med digitala lås

I höst, med start vecka 39, byts alla lås i lägenheterna i Krylbo. De nya nycklarna är digitala. Det betyder bland annat att en nyckel på vift spärras med ett enkelt knapptryck. Projektledare Henrik Brossmann utvecklar:

– Det här är ytterligare ett steg som ökar tryggheten för våra hyresgäster. Systemet är redan infört vid våra lägenheter i Karlbo. Enkelt uttryckt fungerar det så här: Den boendes lägenhetsnyckel har en kod. Den koden läser låset av när man sticker in nyckeln. Stämmer koden går låset upp. Sedan öppnar man dörren. Enkelt och säkert. Inga batterier behövs heller.

Säkert boende

Krylbohus kan stänga av eller ändra nyckelns kod även om nyckeln är borta. Det är mycket, mycket billigare än att byta låscylinder på grund av att en nyckel tappats bort.

– Det nya systemet, iLoc, gör hela hanteringen med nycklar smidigare för alla parter, inte bara för oss och de boende. Räddningstjänsten slipper till exempel bryta sig in om något skulle hända eftersom de kan ha tillgång till en digital nyckel som öppnar dörren, berättar Henrik Brossmann.

Utveckla området

Vidare kan exempelvis en snickare som ska jobba i en lägenhet ha en digital nyckel som aktiveras under en viss tid – beroende på vad som ska göras när och i vilken lägenhet det ska göras. Snickaren behöver inte längre komma till Krylbohus och kvittera ut rätt nyckel och sedan komma tillbaka för att lämna in den.

– Det nya systemet sparar massor av tid och arbete som vi istället kommer att lägga på att utveckla våra områden ytterligare, avslutar Henrik Brossmann.

Renoverar lägenhet i Avesta

Taggen blir kvar som nyckel till ytterdörr och tvättstuga. Till källardörren och lägenhetsdörren blir det iLoc.

Lägenhet Avesta renoveras

Bytet sker till de digitala nycklarna sker stegvis. Varje hyresgäst informeras i förväg.

Lazze ser förändringen

– Om det är skillnad nu jämfört hur det var med de förra ägarna? Ja, vad tror du själv? Titta dig omkring så ser du hur dom ligger i. Dessutom får man vettiga svar när man ringer, men det finns också saker kvar att göra.

Det konstaterar Lazze Ekman som bott i sin tvåa med balkong sedan 2003.

 

Stor förändring av Krylbohus

Slum. Slarv. Kriminalitet. Missbruk. Kaos. Lazze Ekman skräder inte orden när han ger sin bild av hur det såg ut på Ponsbachs väg i Krylbo för något år sedan. Men saker har förändrats efter rensningar av källare, nya lås på alla dörrar, rotation av hyresgäster, patrulleringar av väktare och, inte minst, de mycket omfattande renoveringarna. Bland annat byts alla fönster och altandörrar i området, i Lazzes tvåa är det redan gjort.

 

Rensar upp och rustar

– Jag skulle kunna berätta hur mycket som helst om det som hände här förr och hur förbannat dåligt lägenheterna renoverades då, om det alls hände. Om folk som inte hade här att göra som drog runt i området och sov i källaren och stal ur förråden eller gömde stöldgods där. Tack och lov är det inte så idag, säger Lazze och sätter sig tillrätta i stolen på balkongen som vetter mot den soldränkta innergården. Han pekar upp mot balkongen ovanför och fortsätter:

– Men titta här får du se, här är en grej de måste ta tag i nu direkt. På sina håll ligger armeringen bar. Jag förstår att saker som ett slarvigt målat innertak i min tvåa inte kan ligga först i kön nu, men sånt som balkongerna ska man bara ordna direkt.

Lazze är nöjd. Stor förändring av Krylbohus.

– Nog är det lugnare här idag allt. Men varför måste en del barn ska vara ute och leka ända in på nätterna, frågar sig Lazze Ekman.

Stor förändring av Krylbohus. Lazze på balkongen.

Från balkongen mot innergården och köksfönstret mot framsidan får Lazze Ekman in dagsljus i lägenheten från två håll.

Nya burspråk

I samband med fönsterbytena vid Ponsbachs väg 18–24 byts också de gamla, slitna burspråken. Även isolering och regelverk byts. Upp kommer skräddarsydda, Faluröda plåtpartier som matchar de tidlösa tegelfasaderna.

– Steg för steg tvättar vi bort, renoverar vi bort, bilden av ´slum i Krylbo´. Den som tvivlar kan vilken dag som helst komma hit och titta på allt arbete som pågår med tak, fasader, fönster, badrum, tvättstugor och mycket annat. Söker man en lägenhet i Avesta med omnejd bör man ha med Krylbohus utbud av nyrenoverade lägenheter på sin lista, säger Anders Fredriksson, VD för Krylbohus.

Arbetet med de nya burspråken blir klart under hösten och samordnas med fönsterbytena.

Renoverar lägenhet Avesta. Burspråk 1.

De nya plåtarna till burspråken döljer ny isolering och nya reglar.

Renoverar lägenhet Avesta. Burspråk 2

De gamla plåtarna har förlorat sitt utseende och även skadats i vissa fall.

Mycket är gjort – mer ska göras

”Förändringen av våra områden i Krylbo har börjat. Du har säkert sett hantverkarna som lagar yttertak, byter dörrar, monterar lås och passersystem, byter fönster, målar, spacklar, byter toaletter, sätter in nya duschar och slipar golv. För att bara nämna något.”

Så skrevs det i november 2019, nu har vi kommit till juli 2020 och en härlig värme!

Renoveringarna har fortsatt i en strid ström under vintern och våren. Vi har bland annat bytt dörrar, yttertak, fönster och renoverat hela lägenheter. Det har städats och snyggats upp, inomhus och utomhus.

Under sommarens semesterperiod blir det något lugnare i Krylbo och Karlbo. Vi är många som lägger ner mycket energi och hårt arbete för att få våra trevliga områden och fina hus i gott skick igen. Nu behövs återhämtning, en paus så att vi kan komma tillbaka med ny energi och kan fortsätta vår upprustning. Men innan vi tar ledigt har vi några nyheter att presentera:

 

ORDNAD PARKERING.

Vi har infört nya parkeringsrutiner för att fordon inte ska stå i vägen för utryckningsfordon eller för någon som håller på att flytta. Självfallet får varken bilar, motorcyklar eller mopeder stå direkt framför en port. Där är det inte parkering! Fordon får bara stå på uppmärkta parkeringsplatser framöver.

 

TRYGGARE.

Vi på Krylbohus har anlitat Stiftelsen Tryggare Sverige. Tillsammans ska vi besikta området. Vi ska också intervjua boende. De insatserna kombineras med vårt existerande arbete för att hela tiden göra våra områden tryggare för boende och besökare. Detta är högt prioriterat av oss. Genom det nya samarbetet kan vi få en klarare bild av dagsläget och ytterligare förslag på hur vi kan jobba framåt.

 

SÄKRA BAD.

Under sommaren vill många gärna bada och hoppa studsmatta. Men vi påminner om att det är förbjudet att ha pool eller studsmatta på våra områden, riskerna för drunkningstillbud och kroppsskador är helt enkelt för stora.

Vi kan istället tipsa om de fina badplatser vi har i närheten.

 

COVID-19

Covid-19-pandemin pågår ännu, med förskräckliga konsekvenser. För att minimera risken för att sprida smittan måste vi vara mycket restriktiva med att gå in i lägenheterna, endast akuta fel kan åtgärdas.

Vår besöksmottagning på kontoret är begränsad av samma orsak, vi tar endast emot bokade besök. Du kontaktar oss via telefon eller mejl.

Vi hoppas att detta snart är över så att vi med oförminskad styrka kan fortsätta vårt förändringsarbete. Så att våra områden och fastigheter återfår den standard och den status de förtjänar.

Trevlig sommar,

Anders, VD Krylbohus

Totalrenovering i Karlbo

Det råder febril aktivitet vid Brunnbäcksvägen i vår. 12 lägenheter är under renovering.

– Men det är långt ifrån allt. Två tak är totalrenoverade, nya garageportar är på plats och skalskyddet är förstärkt, säger projektledare Henrik Brossmann.

Bland målare, snickare och elektriker finns bland andra fönsterspecialisterna Jesper och Patrick från Pacora Bygg på plats. I genomsnitt tar det dem en dag att byta samtliga fönster i en lägenhet. Komplett med skumtätning och listning.

– Vi har två till fyra man på plats här varje dag i mars. Sedan räknar vi med att alla fönster i de här fastigheterna är utbytta. Och det behövs, de gamla fönstren var i ganska dåligt skick, berättar Patrick.

Henrik Brossmann konstaterar att Brunnbäcksvägen 10 A-F får ett rejält lyft. Invändigt och utvändigt. Förutom bättre skalskydd (låsta dörrar med nya passersystem), nya tak, renoverade tvättstugor med nytt bokningssystem och 12 totalrenoverade lägenheter ses också utebelysningen över. Nya lampor monteras. Det ger ett betydligt större, behagligt ljussken.

– Trivsel i ett område påverkas av många faktorer. Bland annat om man känner sig trygg. Rätt belysning och nya dörrar som är låsta även dagtid ökar tryggheten. Vi monterar också säkerhetsdörrar i lägenheterna vi renoverar och hos de hyresgäster som vill ha det, intygar Brossmann.

Montörer i arbete.

Taken på Brunnbäcksvägen 10 A-F totalrenoveras.

Monterar en ny entrélampa

Ralfs från Hedemora Elmontage monterar en ny entrélampa.

Garageportar

De gamla garageportarna har bytts ut mot nya, välisolerade.

Tar mått vid fönster.

Patrick och Jesper tar mått för fönsterplåtarna.

Kontoret stängt för besök

Kontoret håller stängt för besök tills vidare. Det beror på risken för smitta av coronaviruset covid-19.

Här på vår hemsida, www.krylbohus.se, hittar du svar på de flesta av dina frågor.

Behöver du komma i kontakt med oss kan du ringa 0226/611 11 eller mejla till info@krylbohus.se.

Vi svarar mellan 07.00 till 16.00 varje vardag.

 

Office closed for visitors

The office is closed for visits until further notice. The reason is the risk of spreading the coronavirus Covid-19.

On our homepage, www.krylbohus.se, you find answers to most of your questions.

If you need to get in touch with us call 0226/611 11 or mail info@krylbohus.se.

We answer 07.00 to 16.00 every weekday.

Senare utlämning av taggar

Den planerade utlämningen av nyckeltaggar 17–20 mars skjuts på framtiden. Anledningen är risken för smitta av det nya coronaviruset covid-19. Vi återkommer med nya datum när situationen så tillåter. Tills vidare fungerar existerande nycklar och taggar.

 

Delivery of key tags postponed

The planned key tag distribution at our office 17th to 20th March is postponed. The reason is the risk of spreading the coronavirus Covid-19. As soon as the situation has improved, we will announce new dates for the procedure. Meanwhile, existing keys and key tags are fully functional.

Elin gör rätt med fel

– Jag tycker om att träffa många olika människor, att prata med dom och hjälpa till. Ett jobb där man bara stirrar in i en dator passar inte mig, säger Elin Fränberg, administratör på Krylbohus.

Elin är den som svarar när någon gör en felanmälan, i telefon, via mejl eller besök. I dialog med driftledare och fastighetstekniker registrerar hon inkommande jobb och gör arbetsordrar. Hon följer också upp vad som görs. Allt kan följas via dator och smarta telefoner. Elin är också den som oftast berättar för hyresgästerna vad som händer med deras anmälan.

– Jag jobbade här tidigare, innan de nya ägarna kom in. Jag kom tillbaka efter min föräldraledighet och det är mycket bättre nu. Vi har smidiga system och rutiner. Det är mycket bättre koll, och jag gillar att ha kontroll över det som händer.

Elin, ursprungligen från Falköping, sökte sig till Avesta och Dalarna efter gymnasiet: ”Det verkade mycket roligare här, och det stämmer ju. ” Hon har tidigare jobbat på restaurang och som personlig assistent.

– Eftersom jag har en ettårig son, Alvin – världens finaste, vill jag ha ett stabilt jobb på dagtid där det ändå händer mycket. Så är det här. Dessutom trivs vi som jobbar här bra tillsammans och hjälper varandra. Säg till exempel att det är en hyresgäst jag inte förstår, då hjälper Talida till, hon pratar arabiska.

På fritiden är tid med Alvin som dominerar. På helgerna blir det lekland, badhus, hårdkörning med leksaksbilar och häng med tjejkompisar som också har barn. Gärna på ett café eller en restaurang.

 

Elin Fränberg jobbar

Elin tar bland annat emot felanmälningar från boende i Krylbo och Karlbo.

Porträtt på Elin Fränberg.

– Hyresgästerna är gladare och mer positiva nu än tidigare, säger Elin Fränberg, administratör vid Krylbohus.

Tio punkter: 861 insatser på ett år

– I mars 2019 började vi planera för våra insatser i Krylbo och Karlbo. Efter semestern 2019 kom arbetena igång på allvar. När vi tittar på tio exempel på olika åtgärder kan vi konstatera att vi hunnit med väldigt mycket på ett år.

Det konstaterar Anders Fredriksson, vd för Krylbohus, som började sin tjänst 1 mars 2019. Renoveringstakten är fortsatt mycket hög. Förutom de exempel på åtgärder som listas här nedan har också en lång rad samarbeten med olika aktörer inletts. Samarbeten som också bidrar till att höja tryggheten och trivseln i områdena.

 • 7 tak renoverade, med plåtdetaljer och snörasskydd. Ytterligare 6 takrenoveringar beställda.
 • 44 ytterdörrar bytta och försedda med passersystem. Systemet är klart senast i juni.
 • 347 fönster bytta. Ytterligare 968 fönsterbyten är beställda.
 • 3 fasader renoverade. Ytterligare 10 fasadrenoveringar är beställda.
 • 53 parkeringsplatser renoverade.
 • 34 lägenheter renoverade. Under året skapas fler attraktiva, funktionella lägenheter.
 • 18 nya lås och bokningssystem till tvättstugor. Systemet är klart senast i juni.
 • 355 buskar och träd beskurna.
 • Regelbundna kontroller av väktare.
 • 470 kubikmeter skräp transporterat från området.

En enkel sammanräkning visar att 861 insatser gjorts på ett år, då räknas beskärning av träd och buskar in. Å andra sidan räknas bara varje takrenovering som en åtgärd trots att en sådan innehåller ett flertal stora moment, samma sak med byten av fönster och dörrar.

– Hur man än räknar är det mycket som gjorts och som görs. Men vi är ändå bara i början. Vi tar tillfället i akt och tackar hyresgästerna för deras tålamod och förståelse för vissa störningar under ombyggnationerna, avslutar Anders Fredriksson.

Nytt och gammalt fönster.

Före och efter fönsterrenovering.

Nytt kök

Nytt kök med ny kyl, ny frys, ny spis och diskmaskin.

Dörr

Ytterdörrar byts, hålls låsta och får nya passersystem.

Titta in i en ny lägenhet

Fler och fler lägenheter blir löpande upprustade och klara för inflyttning.

Följ med in i vår visningslägenhet på Smidesgatan 9A i Krylbo så ser du vilken standard de får.

SE FILMEN: Visningslägenhet 3 rok

Andra varvet på Vintervägen

Det här är andra gången Benny Carlsson bor i huset på Vintervägen 5. Första gången var 1965, när kåken var ny. Då bodde han med fru och ett barn. När andra barnet föddes gick flyttlasset.

– Jag flyttade tillbaka 2004 eftersom mamma, 92 år gammal, inte längre kunde bo kvar hemma och inte ville bo på hem. Så hon tog en lägenhet i kåken och jag den här. Det var bra för oss båda, säger Benny och slår sig ner i soffhörnet där han ser Leksands IF:s alla matcher.

Benny gillar att det är tyst och lugnt i huset. Han uppskattar kontakten med grannarna och utsikten från balkongen med kvällssol. Mellan hans lägenhet, vägen och järnvägen breder en stor gräsmatta med fullvuxna träd ut sig.

– Sitter man här ute på balkongen, eller inne vid köksbordet, och funderar finns det alltid något att kika på. Det gillar jag. Går jag bort till affären dyker det upp någon att prata med. Mina krav är inte så höga, jag trivs liksom med det lilla. Saker och ting behöver inte vara så märkvärdiga.

Benny har en tvåa på bottenplan. Ovanför honom bor bland annat en familj från Syrien som han hjälper med lite av varje. I gengäld bjuder de honom gärna på mat. En annan granne, Maria Åsberg, har också kommit att bli en bra kompis.

– Om hyresvärden inte gör sitt är det naturligtvis dåligt. Men för att man verkligen ska trivas i ett hyreshus behöver man göra lite själv också. Hälsa på sina grannar och hjälpas åt lite, det behöver inte vara något märkvärdigt. Människor är ju sig lika varifrån de än kommer. Lite god vilja räcker långt.

 

Benny i soffan

– Naturligtvis håller jag på Leksand! Det finns väl inget annat lag att heja på, säger Benny Carlsson som tidigare jobbade som lärare.

Fin utsikt

På våren och sommaren kan dagens första kaffekopp tas i morgonsolen på den takade balkongen.

Benny vid fönster i lägenheten

En släktings konstverk i blyerts pryder väggen i Benny Carlssons hörnlägenhet. Några möbler, lampor, prydnadssaker och bilderna på far och mor har också följt med i flyttarna.

Stora investeringar i nya tak

–  I början av februari renoverar vi vårt sjunde tak. Enbart de takjobb vi hittills gjort i Krylbo och Karlbo är värda miljonbelopp, konstaterar projektledare Henrik Brossman.

Takrenoveringarna startade i september 2019 och pågår hela 2020. Varje tak tar tre veckor att renovera. Arbetet görs mycket grundligt. Råsponten byts där så behövs. Ny papp, ny läkt och nya takpannor är självklarheter. Liksom nya plåtdetaljer och vindskivor.

– Vi började med taken som var värst och jobbar oss igenom fastigheterna tills alla tak är i gott skick. I de flesta fall kan vi samtidigt byta fönster och portar, vilket naturligtvis märks för de boende, med byggnadsställningar och aktivitet runt huset. Men de har visat bra tålamod och alla förstår ju att det här måste göras och ser hur bra det blir efteråt.

Det sjunde huset som får nytt tak är fastigheten på Brunnbäcksvägen 10, A-F i Karlbo. Arbetena påbörjades där fredagen 7:e februari.

Fotnot:

Råspont är brädorna på taket.

Läkt är reglarna pannorna ligger på.

Vindskivor är brädorna i kanten av taket.

Tak fixas

Före. Med trasiga pannor och sprucken papp var risken för läckage stor. Bilden är från en takrenovering i Krylbo 2019.

Taket är fixat

Efter. Allt är nytt, även skydden som hindrar snö att rasa från taken. Bilden är från en takrenovering i Krylbo 2019.

Takbyte med kran

En kran kan användas vid större lyft.

Montörer i arbete

I februari 2020 renoveras bland annat taket på Brunnbäcksvägen 10 A-F.

Parkeringar på väg

I februari började arbetet med att uppdatera parkeringsplatserna i Krylbo och Karlbo. Först ut var Ponsbachs väg 20.

– Jobbet fortsätter under våren. Nya skyltar ska upp och sedan ska vi kontrollera så att bilarna står rätt. Står man fel blir det böter, konstaterar Christian, driftledare vid Krylbohus.

Krylbohus Andrea Lescan gjöt de försa plintarna och monterade de första plankorna tillsammans med byggsmeden Ludde Norström, Zmide i Krylbo.

– Jobbet går bra. Vi hinner så långt vi tänkt på dagarna, konstaterar Andrea som jobbar med yttre skötsel.

När parkeringarna vid Ponsbachs väg är klara fokuserar man på Mejerigatan.

– Det mest tidsödande är själva inmätningen. Men gör man inte det rätt blir det inte rakt och snyggt, konstaterar Ludde Norström och kollar hur plankorna sitter i relation till den riktlina som spänts upp.

Parkeringarna rustas upp och parkeringskontrollen börjar i vår för att skapa ännu bättre ordning i området. Exempelvis för att skrotbilar inte ska bli stående i vägen för brandkåren.

Man anlägger P-plats

Andrea Lescan justerar vinkeln på järnet innan betongen hälls i.

Tving

Plankorna fästs först tillfälligt för att säkra så att allt blir rakt och vågrät.

Parkeringsplatser märks upp

Parkeringsplatserna märks upp när plankorna är på plats.

Trevlig titt på typisk trea

– Jag letar efter en egen lägenhet och den här ser jättefin ut. En tvåa i den här stilen skulle jag absolut trivas i.

Det säger Sabine Jansson, en av 35 personer som passade på att gå på visningen av en nyrenoverad trea i Krylbo.

Sabine bor nu i Långshyttan och gillade bland annat lägenhetens standard, med diskmaskin och torkmaskin/torktumlare, slipad och lackad fiskbensparkett, nya vitvaror, nya tapeter och nymålade tak. Självfallet har även golven fixats.

– Med tanke på hur mycket skor jag har blir den stora garderoben man kan gå in i perfekt. Och eftersom jag har en hel del blommor passar de här stora, kraftiga fönsterbrädorna i sten bra, sade Sabina under sin granskning av lägenheten.

Irja Tofvesson, idag bosatt i en lägenhet i Avesta, hörde också till besökarna. Liksom många andra noterade hon de många fönstren, den takade balkongen och, inte minst, det totalrenoverade köket. Hon konstaterade:

– Jag tycker om att man behåller de gamla detaljerna, med utdragbart bakbord och överskåp med lutande luckor ovanför diskbänken. Det ger en skön känsla. Men jag skulle nog hänga dörrarna till kyl och frys på andra sidan, så att man får nära till den här avställningsytan vid tomatplantan.

Talida Proca vid Krylbohus var en av kvällens värdar som svarade på frågor och bjöd på dryck och sötsaker.

– Det är så roligt att så många är så positiva och säger hur fint det är nu. Men det är inget speciellt med den här lägenheten, vi rustar alla så här. När dom som kom fick veta hyran blev dom förvånade. Fler och fler ser med egna ögon att vi verkligen förändrar Krylbo och Karlbo nu.

Hyran för den nyrenoverade trean på 74 kvadratmeter är 6 200 kronor i månaden. Det kan tilläggas att även den har en säkerhetsklassad dörr. En komplett presentation av visningslägenheten kommer senare att publiceras här på hemsidan.

Kvinna kikar på diskmaskinen.

Sabine Jansson kollar diskmaskinen i det totalrenoverade köket.

Fint kök.

Den som vill får plats med en matgrupp mellan köket och vardagsrummet.

Kvinna vid kylskåp.

Irja Tofvesson tog en närmare titt på kylen och frysen.

Sovrum

Även i det lilla sovrummet ryms ledigt en säng och skrivbord. Stadiga, platsbyggda originalgarderober ingår.

”Vi förbättrar servicen”

– Jag har jobbat som administratör här i över fyra år. Jag bodde på Ponsbachs väg mellan 2012 och 2016. Därför känner jag säkert igen 80 procent av alla som bor här och är väldigt glad för att området rustas nu. Jag bor fortfarande i närheten.

Det konstaterar Talida Proca och sköter om ännu en utlämning av nycklar och taggar till en ny hyresgäst med förmaningen: ”Dom här kostar pengar att byta – för dig. Så se till att hålla ordning på dom så blir det bra.”

En typisk arbetsdag för Talida existerar knappt. Som administratör på det växande kontoret ska hon, bland annat: kontrollera utskicken av hyresavier, hantera fakturor från hantverkare, övervaka inkassoärenden, assistera hyresgäster med bankkontakter, svara i telefon, hantera nyckelutlämning och skriva kontrakt med hyresgäster.

– Jag vill ha ett jobb där det händer mycket olika saker hela tiden, annars blir det trist. Det enda negativa är att det blir lite stressigt ibland. Men då får vi hjälpas åt och det är också en stor skillnad mot hur det var förut, chefen är på plats nu och vi är fler. När vi blir några till blir det ännu bättre.

Innan Talida flyttade till Krylbo jobbade hon på hotell på Cypern i åtta år, även där med fokus på ekonomi och administration.

– Jag älskar siffror och ordning och reda! På fritiden tränar jag gärna kardio på gym, det blir fem dagar i veckan. En gång i veckan springer jag. Jag tycker också om att shoppa fina saker som kläder och parfym, på helgerna kan jag åka till Erikslund eller Mall of Scandinavia. Att bara vara hemma en helg är inte för mig, nej.

– Det är roligt och en stor fördel att jag känner igen så många som bor hos oss i Krylbo och Karlbo, säger Talida Proca.

– När vi blir fler på kontoret kan vi förbättra servicen till gamla och nya hyresgäster, konstaterar Talida.

Talida med hg pratar

Kontraktsskrivning är också en av Talidas arbetsuppgifter.

Porträttbild av Talida

– Den nya organisationen är så mycket bättre än den gamla, det säger alla hyresgäster också, intygar Talida.

Tillbaka för projektledning

– Jag har jobbat med de här fastigheterna tidigare och valde att söka mig tillbaka när det stod klart att de nya ägarna är seriösa och långsiktiga. Jag bor intill och vill verkligen att områdena ska få den standard de förtjänar, säger Henrik Brossmann, projektledare.

Ommålningar. Nya tak. Byten av dörrar. Nya fönster. Upprustning av parkeringar. Listan på projekt Henrik Brossmann håller sitt vakande öga över är mycket lång. Och det är precis så han vill ha det.

– För alla som bemödar sig med att titta och lyssna är det uppenbart att våra områden är i en ny fas. Det är hantverkare i arbete på ett flertal punkter. Efter att ha åtgärdat akuta problem i början har vi nu börjat hinna ifatt och genomför åtgärder enligt våra planer. Nu märker fler och fler här i Krylbo och Karlbo personligen av förbättringarna.

 

Stor renovering

I en lägenhet på Smidesgatan pågår en mycket stor renovering. Vardagsrummet spacklas, målas och tapetseras. Golvet slipas. Köket renoveras. Badrummet får nya ytskikt på golv och väggar, ny toalettstol, nytt handfat och ny dusch. Handtagen glänser. Henrik stämmer av läget med Christian Eriksson, som driver målarfirman. Christian konstaterar:

– För oss är det här verkligen välkomna uppdrag på hemmaplan, det är extra kul att vara med och rusta de här husen till fint skick igen.

 

Nya tvättsystem

Henrik åker vidare mot Karlbo och kontrollerar en takrenovering. På vägen försäkrar han sig om att en nyinstallerad digitaltavla vid en tvättstuga fungerar som den ska.

– Tvättstugorna och källarna var något av ett problem. Med det nya systemet bokar man mycket enkelt sin tid och kan inte komma in när man inte har en tid. Det bidrar till ordning och reda vilket också stärker tryggheten, säger Henrik och avslutar:

– På temat trygghet måste vi också understryka hur viktigt det är att de nya ytterdörrarna och passersystemen nu kommer på plats. Det förhindrar för obehöriga att komma in husen – dygnet om.

Som projektledare stämmer Henrik Brossmann regelbundet av byggnadsprocesserna med entreprenörer som Christian Eriksson, målare.

Henrik bokar tvättid

Det nya systemet med tvättstugebokning är enkelt och styr upp tiderna bättre än tidigare.

Henrik fotar

En anteckning och ett fotografi i telefonen kan bli underlag för en åtgärd.

Henrik röjer

Står något på fel plats röjer Henrik och hans kollegor på Krylbohus upp i farten.

Antons första lägenhet


Anton Fredriksson är en av de senaste hyresgästerna hos Krylbohus. Sedan månadsskiftet november/december har han en etta på Ponsbachs väg.

– Hyran och standarden var rätt. Det är också lagom avstånd till Avesta där jag har familj och vänner, konstaterar Anton och fingrar på sitt livs första hyreskontrakt. Till helgen väntar ett besök på IKEA för att fixa lite möbler.

För tillfället studerar Anton IT-teknik på distans och är därmed beroende av snabbt och stabilt bredband. Det kan han få i sin nya lägenhet.

– För mig passar det bra att studera hemifrån, jag läser en kurs på Hermods med det upplägget.

Liksom övriga lägenheter i Krylbo och Karlbo som ägs av Krylbohus så renoveras bostäderna på Ponsbachs väg. Antons bostad har fräschats upp även den. Med de nya taggarna passerar han ytterdörren och bokar och använder tvättstugan i källaren.

– Jag var och tittade på lägenheten innan jag bestämde mig. För mig passar den jättebra. Och det blir kul att ha något helt eget.

”Så här mycket har aldrig gjorts här”

Maria tittar ut genom fönstret – Jag flyttade hit i september 2004. Så mycket arbete som görs i husen och utanför husen nu har aldrig gjorts förut, säger Maria Åsberg vars döttrar nu växt upp och flyttat ut ur den välplanerade trean på Vintervägen.

Byggnadsställningarna utanför Marias fönster skvallrar om alla pågående förändringsarbeten.

Golvet i vardagsrummet är bytt. Vitvarorna likaså. I skrivande stund byts fönstren i Marias sovrum och gästrum. Underhållsfria plastfönster från fabriken i Avesta sätts på plats av lokala hantverkare från Helos bygg.

– Jag har fått hjälp av en granne, Benny, att dra undan möblerna från fönstren så att de kommer åt. Det drar lite kallt nu när de håller på men smidigare kan det nog inte gå, menar Maria som länge varit en av områdets mest engagerade hyresgäster. Hon utvecklar:

– När man betalar för något och inte får vad man har rätt till måste man säga till. Även om det tar mycket tid och inte är trevligt. Därför är jag jätteglad att vi har nya ägare nu, som gör det dom säger så att vi får det vi betalar hyra för.

Maria ska ”självklart” bo kvar i sin hem på andra våningen med balkong med morgonsol och utsikt ut mot Dalälven. Den extra yta hon inte behöver i vardagen är perfekt när döttrarna kommer på besök med sina familjer.

– Nu när lägenheten blir så fin passar jag på att rensa upp och kasta bort lite saker också. Jag vill ha det ljusare och få mer plats. Det här är en nystart för området.

Maria vid ängel

– Jag är född i Spanien och heter egentligen Maria de Angeles, vilket betyder ängel. Därför fick jag den här dockan på fönsterbrädan av en kompis, berättar Maria.

Sockerburk

Handgjorda prydnadssaker finns på många ställen i lägenheten.

Maria vid bokhylla

Bilderna på barnen har bästa platserna i den välsnickrade bokhylla som Maria och hennes före detta man köpte i samband med vigseln.

Maria och benny vid köksbord

– Vi är några grannar i huset som hälsar på varandra och hjälper varandra. Benny hjälper mig att flytta tunga saker och annat och jag hjälper honom med saker som telefonabonnemang och bredband, berättar Maria.

”Vi rensar och rustar upp i Krylbo”

”Förändringen av våra områden i Krylbo har börjat. Du har säkert sett hantverkarna som lagar yttertak, byter dörrar, monterar lås och passersystem, byter fönster, målar, spacklar, byter toaletter, sätter in nya duschar och slipar golv. För att bara nämna något.

Vi rustar lägenheter, lokaler och yttre miljöer tills de är i gott skick och attraktiva. Det är ett arbete som kommer att pågå intensivt under cirka tre års tid och ger massor av jobb till lokala entreprenörer.

Vårt fokus just nu är att rensa upp i det gamla och börja forma det nya. Och vi har väldigt, väldigt mycket att göra. I skrivande stund är många akuta åtgärder genomförda och vi kan äntligen arbeta mer strategiskt med det nya. Exempelvis med fönsterbyten och takrenoveringar.

Jag började på Krylbohus 1 mars 2019. Jag har tidigare haft många olika positioner inom fastighetsbranschen. För mig personligen var det helt centralt att ägarna, Krylbohus AB, var seriösa och långsiktiga och hade avsatt resurser för att göra det som krävs för att ge området det nya liv det förtjänar. Och så är det. Det visas också av att Krylbohus även investerat i en fastighet på Kungsgatan 19.

Enbart attraktiva bostäder och lokaler är inte nog. Trygghet och trivsel är också föremål för många insatser. Vi har sett över belysningen, gett ett vaktbolag i uppdrag att kontrollera området dygnet om och samarbetar med en rad olika aktörer för att förbättra trivseln ytterligare.

Vår ambition är att skapa funktionella, moderna lägenheter i ett välordnat område. Vi 14 på Krylbohus är hängivna det uppdraget. Tillsammans med er som bor och verkar i våra lägenheter och lokaler ska vi lyckas med det. Förändringen har börjat.”

November 2019,
Anders Fredriksson, VD Krylbohus

Åtgärder sommar/höst 2019

 • Start för byte av ytterdörrar.
 • Start för montering av nya passersystem till ytterdörrarna.
 • Start för byte av bokningssystem och lås till tvättstugor.
 • Start för omläggning av åtta tak.
 • Start för underhållsarbete på sex tak.
 • Start för fönsterbyten.
 • Start för lägenhetsrenoveringar.

Hitta bostad i Krylbo

Se lediga lägenheter